Pyszna tarta o lekko korzennym smaku. Mięso z kaczki doskonale komponuję się ze śliwkami i jabłkiem. Do ciasta dodałam odrobinę dyni dla podkreślenia koloru.
Składniki
Ciasto
250 g mąki
1 żółtko
125 g margaryny
2 łyżeczki startej dyni
1/4 łyżeczki soli himalajskiej
2 łyżki śmietany 18%
Farsz
1 pierś z kaczki
1 duże jabłko
10 śliwek
80 ml białego wytrawnego wina
4 goździki
sól
pieprz
tymianek
1 łyżeczka oleju
1. Składniki na ciasto zagniatamy i schładzamy w lodówce około 30 minut.
2. Pierś z kaczki solimy, nacinamy delikatnie skórę. Olej mieszamy z tymiankiem i pierzem. Nacieramy nim mięso.
Kładziemy na zimnej patelni i smażymy z obu stron po 7 minut. Kiedy mięso trochę ostygnie kroimy w plastry.
3. Ze śliwek usuwamy pestki. Wkładamy do rondelka, podlewamy winem i dodajemy goździki. Dusimy przez kilka minut aż owoce się rozpadną. Zdejmujemy pokrywkę i gotujemy aż odparuje nadmiar wody.
4. Jabłko obieramy ze skórki. Kroimy w cienkie plasterki.
5. Ciasto wałkujemy, wkładamy do formy na tartę i pieczemy około 15 minut. Powinno delikatnie się zrumienić.
Na podpieczonym spodzie układamy plastry jabłka, na nich mięso a całość zalewamy duszonymi śliwkami. Zapiekamy około 10 minut.
Smacznego!