środa, 30 września 2015

Sok malinowo-ostrężynowy na zimę

Uwielbiam w zimie wyciągnąć sok ze spiżarki i poczuć trochę lata w te zimowe wieczory. Kombinacja malin i ostrężyn nadaje intensywny zapach i wyśmienity smak soku.



Składniki:
        
  • 1,5 kg malin
  • 0,5 kg ostrężyn
  • 1 kg cukru

Przygotowanie:
  1. Owoce włożyć do garnka i zmiażdżyć tłuczkiem do ziemniaków lub zblendować.
  2. Tak przygotowane owoce podgrzewany na gazie.
  3. Kiedy masa zacznie wrzeć, zdjąć ja z ognia wycisnąć sok przez gazę lub przetrzeć przez sito.
  4. Powstały sok zlać do garnka i zagotować z cukrem.
  5. Rozlać do słoików lub butelek.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz