sobota, 19 września 2015

Pierś z kurczaka z masłem ziołowym

Zrobiłam pierś z kurczaka na wzór kotletów dewolaj (de volaille) , ale bez rozbijania mięsa.
Mięsko wyszło soczyste, delikatne z wypływającym masełkiem po przekrojeniu.
Idealne danie na sobotni czy niedzielny obiad.
Podałam z frytkami i mizerią. Przepis na mizerię znajdziecie tutaj

Składniki
4 pojedyncze piersi z kurczaka
100 g masła
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 ząbek czosnku
1 jajko
2 łyżki mąki 
bułka tarta do panierowania
sól
pieprz

olej do smażenia

Pierś opłukać i osuszyć na ręczniku papierowym.
Od góry w najszerszej części mięsa nacinamy lekko nożem i wkładając palec robimy w mięsie otwór , aby można było włożyć masło.
Miękkie masło ugniatamy z natką pietruszki i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Za pomocą folii spozywczej  formujemy z masła wałek i mocno chłodzimy w lodówce.
Następnie kroimy masło w plasterki i upychamy w każdą pierś z kurczaka.
Do jednej miseczki wsypujemy mąkę , do drugiej roztrzepane jajko z solą i pieprzem, i do trzeciej bułkę tartą.
Piersi oprószamy solą i pieprzem i obtaczamy w mące , jajku, a następnie w bułce tartej.
Smażymy na rumiano na oleju. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C około 15-20 minut (czas pieczenia zależy od wielkości kotletów)
Podajemy z plasterkiem masła na kotlecie.

Pierś z kurczaka z masłem ziołowym

6 komentarzy: