czwartek, 17 września 2015

Ziemniaki pieczone w rękawie

Ziemniaki to podstawa dania obiadowego, ale kto powiedział, że musimy jeść ciągle te nudne ziemniaki puree...? Proponuje ziemniaki pieczone w rękawie, dzięki temu są one miękkie i chrupiące a przy tym bardzo aromatyczne.




Składniki:

        
  • 1,5 kg ziemniaków
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g masła
  • przyprawa do ziemniaków
  • zioła prowansalskie

Wykonanie:

  1. Ziemniaki obrać i pokroić w łódeczki.
  2. Przyprawić przyprawą do ziemniaków oraz szczyptą ziół prowansalskich. 
  3. Czosnek posiekać, masło pokroić w kostkę.
  4. Wszystko wymieszać i przełożyć do rękawa.
  5. Ziemniaki piec przez 60 minut w temperaturze 200 stopni z termoobiegiem.
  6. 10 minut przed końce rozciąć rękaw aby ziemniaki mogły się zarumienić.
  7. Można podawać z sosem czosnkowym.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz