Błyskawiczna zapiekanka z makaronem i pieczarkami

Szybka, pyszna bezmięsna zapiekanka, która sprawdzi się idealnie kiedy nie mamy pomysłu na obiad. Przepis wymaga tylko kilku składników, aby wyczarować pyszne danie.

Składniki:

  • 250 g makaronu penne
  • 200 g pieczarek
  • mały por
  • ok 180 g śmietany 30%
  • 150 g sera żółtego
  • bazylia, oregano
  • sól, pieprz

Przygotowanie
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Por kroimy w półplasterki lub kostkę, pieczarki w plasterki. Por i pieczarki podsmażamy na patelni, następnie wlewamy do nich śmietanę i dusimy od czasu do czas mieszając, aż śmietana zgęstnieje. Dodajemy zioła. Ser ścieramy na tarce. Sos śmietanowy z pieczarkami łączymy z makaronem i połową sera żółtego. Przyprawiamy do smaku.
Zapiekankę wkładamy do naczynia żaroodpornego i posypujemy resztą sera. Zapiekamy w temp 180 C około 20 minut.

zap_pieczarki

Print Friendly, PDF & Email