piątek, 11 września 2015

Krem kurkowy

Dziś przedstawiam prosty przepis na pożywny i aromatyczny krem z kurek :) Zapraszam do przygotowań!


Składniki na 4-5 porcji:

500 ml intensywnego bulionu warzywno-mięsnego
1 ugotowana marchewka z bulionu
300 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
200 g kurek, dokładnie umytych
2 łyżki masła
1 cebula, drobno posiekana
50 serka topionego
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta chilli
szczypta kurkumy dla koloru
sól, świeżo mielony pieprz

Do podania:

kwaśna śmietana
natka pietruszki

CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY

1. Na suchą rozgrzaną patelnię wrzucamy kurki i przesmażamy, aż nadmiar wody odparuje. Przekładamy na talerz, a na patelni rozpuszczamy masło wrzucamy cebulkę. Smażymy do miękkości przez ok. 7 minut, z powrotem wrzucamy kurki i smażymy 3 minuty.

2. Do bulionu wrzucamy kurki z cebulą, ziemniaki i ugotowaną marchewkę, doprawiamy gałką muszkatołową, chilli, kurkumą, solą i pieprzem. Gotujemy 20 minut do miękkości ziemniaków, dodajemy serek topiony i blendujemy na gładki krem.

3. Krem przekładamy do miseczek, na środku robimy kleksa z kwaśnej śmietany, posypujemy natką pietruszki. Możemy również podać z groszkiem ptysiowym, grzankami lub prażonymi nasionami dyni. Smacznego! :)

1 komentarz:

  1. Mmm krem z kurek brzmi już cudownie, a wygląda jeszcze lepiej *.*

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska

To też może Cię zainteresować: