piątek, 11 września 2015

Sałatka meksykańska

Coś dla tych, którzy lubią ostre jedzenie, polecam meksykańską sałatkę z ogórków.




Składniki:
     
  • 4 kg ogórków
  • 1 szklanka soli
  • 4 czerwone papryki
  • 1/2 kg cebuli
zalewa:
  • 1l wody 
  • 2,5 szklanki cukru
  • 2,5 szklanki octu
  • łyżka ziaren ziela angielskiego
  • łyżka curry

Przygotowanie:
  1. Ogórki umyć (nie obierać!), pokroić w plastry i wymieszać z 1/2 szklanki soli. Odstawić na 3 godziny, odsączyć.
  2. Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne, miąższ pokroić w plastry lub kostkę (według uznania). Wymieszać z 1/4 szklanki soli i odstawić na 2 godziny, odsączyć.
  3. Cebulę obierać, pokroić w pół talarki i wymieszać z 1/4 szklanki soli i odstawić na 2 godziny, odsączyć.
  4. Składniki zalewy zagotować i lekko wystudzić. Dodać warzywa i wymieszać.
  5. Sałatkę przekładać do słoików i pasteryzować 10-15 minut.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz