Zapiekanka z chleba tostowego

Przepis na pyszną zapiekankę z chleba. Nadaje się zarówno na obiad, jak i syte śniadanie na ciepło.

Składniki:

  • opakowanie chleba tostowego
  • 300 g szynki, salami lub kiełbasy
  • 250 g żółtego sera
  • 2 jajka
  • 2 pomidory
  • 250 ml śmietany 18%
  • garść oliwek zielonych
  • 2 cebule
  • pęczek szczypiorku
  • sól, pieprz, papryka ostra
  • zioła prowansalskie

 

Przygotowanie
Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na oleju. Pomidory i oliwki kroimy w plasterki, ser ścieramy na tarce, szynkę kroimy w paski. Jajka mieszamy ze śmietaną i serem żółtym. Doprawiamy solą i pieprzem. Na dnie naczynia żaroodpornego rozkładamy warstwę chleba. Układamy na nim połowę szynki i cebuli, oliwki, kilka plastrów pomidora, zalewamy 1/3 sosu śmietanowego. Przykrywamy kolejną warstwą chleba i czynność powtarzamy, aż powstaną trzy warstwy. Na wierzch ostatniej kładziemy oliwki, plasterki pomidora, resztę sosu śmietanowego, posypujemy papryką i ziołami. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 25 min. Po wyjęciu posypujemy szczypiorkiem.

zapiekanka_chleb

Print Friendly, PDF & Email