kasza gryczana z cukinią i boczkiem

dodane 3 września 2015


Szukacie dania sycącego, ale jednak mało kalorycznego? Mimo, że z boczkiem to taka kasza a'la risotto nie będzie w żadnym wypadku grzechem. "Roślinożercy" mogą pozbyć się tej wieprzowej nuty i też będą zadowoleni. Spróbujcie jako danie główne lub dodatek do mięs czy ryb.
Składniki :
  • 1 woreczek ( 100g ) kaszy gryczanej
  • 100-150g chudego boczku
  • 1 średnia cebula
  • 1 średnia cukinia
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki podprażonych orzechów laskowych lub słoneczniku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • sól, pieprz
Sposób przyrządzenia :
  • kaszę gryczaną gotujemy w delikatnie osolonej wodzie
  • boczek kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju na patelni, w razie potrzeby osączamy z nadmiaru tłuszczu
  • cukinię pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w drobną kostkę razem ze skórą, dodajemy na patelnię i smażymy kilka minut ciągle mieszając
  • cebulę kroimy w drobne piórka i wraz z przeciśniętym czosnkiem dodajemy na patelnię - przesmażamy chwilę po czym dolewamy 3-4 łyżki wody i chwilę dusimy pod przykryciem, a następnie zostawiamy pod przykryciem bez ognia
  • doprawiamy solą i pieprzem do smaku, a następnie dodajemy pietruszkę koperek i orzechy/słonecznik

About on

0 komentarze :

Prześlij komentarz