Placek ziemniaczany prawie jak pizza

Przepis na pyszny wytrawny placek ziemniaczano-drożdżowy z ulubionymi dodatkami na wierzchu.


Składniki:

Ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 500 g ziemniaków
  • spora cebula
  • 50 g drożdży
  • pół łyżeczki cukru
  • jajko
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz

Dodatki:

  • 200 g kiełbasy
  • pomidor
  • garść oliwek
  • 100 g sera żółtego
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz, papryka wędzona, zioła prowansalskie

Przygotowanie
Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie, odstawiamy na chwilę do wystygnięcia. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na maśle na złoty kolor. Drożdże rozkruszamy, dodajmy cukier, łyżkę mąki i 1/4 szklanki ciepłej wody. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 15 min. Ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy mąkę, cebulę, zaczyn z drożdży, jajko, jogurt i przyprawy. Mieszamy. Ciasto nakładamy łyżką na blaszkę (24x27cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Równomiernie rozprowadzamy po całej blaszce. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 40 min. Po tym czasie wyjmujemy ciasto, nakładamy na niego kiełbasę, pomidora i oliwki pokrojone w plasterki. Jogurt mieszamy z serem żółtym i przyprawami. Sos równomiernie rozprowadzamy na placku. Zapiekamy jeszcze 20-25 minut, aż sos się ładnie zezłoci.

placek_ziemniak

Print Friendly, PDF & Email