8/28/2015

Galaretki pełne owoców - zdrowa słodycz bez cukru

Dzieci uwielbiają słodycze, a my kochamy nasze dzieci i w trosce o ich zdrowie ograniczamy słodycze w ich diecie, z czego dzieci najczęściej są niezadowolone :).
Jednak sięgając po naturalne soki Marwit możemy wspólnie z dziećmi przygotować pyszne i zdrowe galaretki owocowe w niespełna pół godziny. Dzieci uwielbiają takie zabawy, mogą się wykazać dużą kreatywnością, mogą się bawić kolorami soków, eksperymentować z dodatkami i budować swoje ulubione zestawy smakowe. Krótki czas gotowania to ekspresowo przygotowane słodycze oraz niewielkie straty witamin i substancji odżywczych.
W tym przepisie użyliśmy świeżego soku z jabłek i owoców marakui w kolorze żółtym oraz czerwonego smoothie z dodatkiem truskawek, oraz foremek do lodu z dwoma wzorami. Część foremek wypełniliśmy owocami borówki amerykańskiej ale mogą też być inne jagodowe (maliny, jeżyny, poziomki itp.), małe winogrona bezpestkowe lub owoce pokrojone w kawałki (np. brzoskwinie, jabłka, gruszki, morele). W galaretkach można także zatopić suszone owoce (rodzynki, żurawiny) lub płatki migdałów, a same soki urozmaicić przyprawami (cynamonem, imbirem, anyżem) lub dosłodzić syropem z agawy lub klonowym.
Substancją żelującą jest roślinny agar-agar, powszechnie stosowanej przez wegetarian, który w przeciwieństwie do żelatyny bardzo szybko tężeje w temperaturze pokojowej, a topi się w 90 stopniach (Uwaga! nie rozpływa się w dziecięcych rączkach i się nie klei :) ). Galaretki można zapakować dzieciom do szkoły, zabrać na spacer lub rodzinny piknik.
Jak często zdarza się Waszym dzieciom od niechcenia przerzucać jedzenie na talerzach? Gwarantujemy, że galaretki przyciągną ich uwagę i pobudzą apetyt :)

Oczywiście ten deser fit nie jest przeznaczony tylko dla dzieci, polecamy go także wszystkim osobom dbającym o zdrowie i/lub linię :)


Czas przygotowania: 30 minut
Porcje: 30 

Składniki:

  • Świeży sok z jabłek i owoców marakui Marwit (250 ml),
  • Czerwony sok typu smoothie Owocudo Marwit (200 ml),
  • 3 i 1/2 łyżeczki agar-agar,
  • garść owoców jagodowych (borówki, maliny itp),
  • 2-4 łyżeczki syrop z agawy (opcjonalnie),
  • cynamon i imbir (opcjonalnie).


Przygotowanie:
  1. Umyte i osuszone owoce przełożyć po 1-2 szt. do foremek na lód, część foremek pozostawić bez owoców.
  2. Soki przelać do dwóch oddzielnych rondli. Do czerwonego smoothie  dodać 1 i 1/2 łyżeczki agar-agar, pozostałą część agaru wsypać do soku jabłkowego z marakują, wymieszać, ewentualnie dosłodzić syropem z agawy i dodać przyprawy (cynamon do żółtego soku, imbir do czerwonego), odstawić na 5 minut. 
  3. Soki doprowadzić do wrzenia mieszając. Jak tylko zaczną bulgotać zdjąć z ognia, rozlać do foremek, odstawić do ostygnięcia na blacie kuchennym na 20 minut.
  4. Stężałe galaretki wycisnąć z foremek na talerz, podać dzieciom.


Wersja na thermomix


  • 260 g owoców jagodowych lub mango + 50 g wody
  • lub 250 ml świeżego soku

  • 2 łyżeczki agar-agar
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2-4 łyżeczki syrop z agawy lub klonowy
  • dodatkowo garść owoców jagodowych (borówki, maliny itp.)
Przygotowanie:
  1. Agar-agar namocz w wodzie (lub soku) na 5 minut.
  2. Do naczynia miksującego włóż owoce, syrop z agawy, sok z cytryny, zmiksuj 30 s./obr.5-10, stopniowo zwiększając obroty.
  3. Dodaj agar-agar, gotuj 5 min/90'C/obr.2.
  4. Do foremek na lód (najlepiej sylikonowych) rozłóż owoce, zalej gorącym płynem, odstaw na 15 minut do stężenie (nie potrzeba lodówki)




7 komentarzy:

  1. ale CUDO, genialne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wooow, jakie piękne, kolorowe! I jakie zdrowe <3 Zakochałam się w takich galaretkach

    OdpowiedzUsuń
  3. I jak zawsze, najprostsze pomysły są najlepsze, bez zbędnego kombinowania 100 % witamin - szacun za pomysł

    OdpowiedzUsuń
  4. Musze wkoncu zaopatrzyc sie w silikonowe ksztaltne foremki ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zwykle foremki do lodu z jakiegoś marketu a radości było dużo ;)

      Usuń

Copyright © 2016 Szczypta SmaQ , Blogger