Domowy ketchup ze świeżych pomidorów

W tym roku w naszej folii mamy wysyp pomidorów. Jemy je bez niczego jak jabłka, ale większą ich część musimy zamknąć w słoikach tyle ich jest. Moja propozycja na ich wykorzystanie to delikatnie pikantny ketchup. Domowy ketchup ze świeżych pomidorów wyszedł idealny w smaku, powiem szczerze, a to co nie zmieściło się do słoików wyjadłam łyżeczką. Jeden letni poranek i zapas aromatycznego sosu był gotowy!
Polecam też przepis na salsę paprykową, którą przygotowywałam kilka dni temu oraz zeszłoroczne przepisy na  pastę paprykową i pyszny domowy sos pomidorowy na zimę.

Przepis na domowy ketchup ze świeżych pomidorów:
Domowy ketchupDomowy ketchup ze świeżych pomidorów

Składniki:

15 sztuk dużych pomidorów ok. 2 kg pomidorów
1 łyżka oleju rzepakowego
2 cebule
2 ząbki czosnku
¼ szklanki octu balsamicznego lub czerwonego octu winnego
2 łyżeczki soli
½ czarnego łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka pasty imbirowej
¼ łyżeczki pieprzu Cayenne
¼ szklanki cukru trzcinowego

Przygotowanie:

Pomidory nacinamy na krzyż na czubku, parzymy wrzątkiem, obieramy ze skórki, kroimy na ćwiartki, wycinając jednocześnie zgrubiałą końcówkę, jak ktoś chce to może usunąć gniazdka nasienne. W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną drobno cebulę i szklimy, mieszając od czasu do czasu. Dodajemy posiekany czosnek i chwilkę dusimy, mieszając przez kolejną minutę. Dolewamy ocet balsamiczny, wkładamy pokrojone pomidory i wszystkie przyprawy, gotujemy przez około 25 minut.

Zawartość garnka miksujemy za pomocą blendera i gotujemy przez kolejne 45 minut, aby sos uzyskał konsystencję ketchupu / keczupu.

Jeśli chcemy mieć ketchup w słoikach na zimę, to gotowy gorący ketchup przelewamy do suchych, wyparzonych słoików, zakręcamy pokrywki i pasteryzujemy w garnku, wyłożonym ściereczką. Zalewamy słoiki gorąca wodą do ¾ wysokości i pasteryzujemy pod przykryciem ok. 15 minut.

Jeśli chcemy ketchup wykorzystać na bieżąco, to po ostudzeniu można go trzymać w lodówce przez kilka dni lub zamknięty w słoikach bez pasteryzacji też wytrzyma w lodówce ok. miesiąca.

Pasteryzowanie ketchupu w piekarniku: słoiki wypełnione ketchupem wstawiamy do nagrzanego do 100 stopni C piekarnika i podgrzewamy przez około 20 minut.

Domowy ketchup

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

4 myśli nt. „Domowy ketchup ze świeżych pomidorów

  1. Pingback: Karkówka zapiekana. Karczek pod pierzynką - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

  2. Pingback: Pierś kurczaka w sosie z sałaty lodowej - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

  3. Pingback: Co zrobić z pomidorów? - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *