niedziela, 16 sierpnia 2015

Racuchy drożdżowe z bananami

Co zrobić z bananami, gdy już nie są pierwszej świeżości, zbrązowiały i mocno zmiękły? Wiem, że nie brakuje amatorów jedzenia własnie takich bananów, ale ja do nich nie należę zatem najlepiej jest je wtedy spreparować. I tu z pomocą przychodzą, a raczej lądują na talerzu smaczne, puszyste racuchy :) Zwłaszcza teraz, gdy w tych tropikalnych temperaturach ciasto drożdżowe rośnie dosłownie w oczach.

Składniki: ( ok.10 racuchów)
  • szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mleka
  • jajko
  • banan duży
  • 30 g drożdży
  • łyżka cukru kryształ
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • cukier puder
  • szczypta soli
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • olej do smażenia



Drożdże rozpuścić w letnim mleku.Dodać łyżkę mąki i cukier kryształ. Odstawić w ciepłe miejsce na ok 10 minut.
Następnie, do zaczynu dodać pozostałą część mąki, cukier waniliowy, jajko, sól i cynamon.
Banana pokroić w kostkę i dodać do ciasta, i odstawić ponownie na kilka minut by lekko napuchło.
Na patelni rozgrzać olej i smażyć małe placuszki.
Nadmiar tłuszczu dobrze jest odsączyć odkładając placuszki na ręcznik papierowy. Posypać cukrem pudrem.
Myślę, że spokojnie można próbować ten przepis również z innymi owocami. Jak zrobię to się tutaj pochwalę :)
Smacznego!!!


3 komentarze: