środa, 12 sierpnia 2015

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i boczkiem

Danie pyszne i proste, w dodatku można wykorzystać ziemniaki z wczorajszego obiadu :-) 
Z podanych składników wyszły mi dwie zapiekanki, wykorzystałam duże naczynie żaroodporne i małe także jedzenia wyszło na dwa obiady.



Składniki : 

- ziemniaki ( ''na oko'' )
- 4 laski kiełbasy śląskiej/toruńskiej 
- 30-40 dag boczku wędzonego
- 40 dag  pieczarek
- 2 duże cebule
- 25 dag sera żółtego
- sól, pieprz, słodka papryka w proszku, przyprawa do ziemniaków

Na sos : 

- 250 g majonezu
- 150 g gęstego jogurtu naturalnego
- 4 ząbki czosnku
- sól, pieprz

Przygotowanie : 
Na początku zrobić sosik, aby się przegryzł : Czosnek posiekać drobniutko, wymieszać z majonezem i jogurtem, doprawić solą i pieprzem. Włożyć do lodówki.
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie.
Boczek i kiełbasę pokroić w plastry, oprószyć papryką. Boczek wrzucić na suchą patelnie i poczekać, aż wytopi się tłuszczyk (jeśli jednak boczek nie był zbyt tłusty trzeba dodać troszkę oleju), następnie dodać kiełbasę, smażyć do zrumienienia. Wyjąć do miseczki.
Pieczarki pokroić w ćwiartki (większe np w szóstki), podsmażyć na patelni ze smażenia boczku i kiełbasy, do pieczarek dodać pokrojoną w półplasty cebulę. Dusić do miękkości. Doprawić solą i pieprzem. 
W naczyniu żaroodpornym układać : ziemniaki w plastrach oprószone przyprawą do ziemniaków, kiełbasa z boczkiem, pieczarki z cebulą, znów ziemniaki i tak do wyczerpania składników - pierwsze i ostatnie mają być ziemniaki ułożone dość ciasno. Całość polać sosem i posypać startym serem. 
Zapiekać w 180 stopniach do roztopienia i zrumienienia sera (ok.15-20 minut). 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz