środa, 5 sierpnia 2015

Frużelina wiśniowa

Polecam pyszne wisienki w żelu. Wisienki takie możemy podać do naleśników, gofrów czy też innych deserów.

składniki:


1,5 kg wiśni
350 g cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
0,5 szklanki wody

Wiśnie dokładnie umyć osuszyć i wypestkować. Przełożyć do garnka i zasypać cukrem. Odstawić na ok 2 godziny aby puściły sok. Następnie owoce zagotować i gotować ok 5 minut często mieszając. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z wodą. Cienką strużką wlewać do gotujących wiśni cały czas mieszając. Chwilę jeszcze gotować aż masa zgęstnieje. Gorącą frużelinę przełożyć do słoiczków i dobrze zakręcić. Pasteryzować 15-20 minut od zagotowania.


2 komentarze:

  1. Ile słoiczków wychodzi .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. trudno mi powiedzieć dokładnie bo nakładałam akurat do takich o róznej pojemnoęści ale tak średnio ok 5 słoiczków po 300 ml

      Usuń