WEGAŃSKIE CIASTO JOGURTOWE Z LETNIMI OWOCAMI I LAWENDOWYM LUKREM

VEGAN YOGHURT CAKE WITH SUMMER FRUITS AND A LAVENDER ICING



Naszła mnie w końcu chęć na jakieś letnie ciasto. Wcześniej, albo było za gorąco, albo nie chciało się jeść nic oprócz owoców, którymi mogłabym się żywić cały rok, gdyby tylko lato trwało 12 miesięcy...  


Vegan yoghurt cake with summer fruits and lavender icing


Ale teraz nadrabiam i ilością owoców w cieście (a raczej na nim) i ilością zdjęć w poście ;) 

Red currants


Ale w końcu mamy lato i czas na milion zdjęć, naszych pięknych sezonowych owoców, do których będzie można potem wzdychać zimą...


Vegan yoghurt cake with summer fruits and lavender icing


Za bazę do ciasta posłużyło mi moje ulubione ciasto jogurtowe, które na blogu pojawiało się już w kilku różnych wersjach, a które lubię za to, że po upieczeniu jest bardzo wilgotne i wspaniale komponuje się z owocami. Do tego jeszcze jeden specjalny sezonowy akcent, czyli lawendowy lukier, który wymyśliłam sobie na końcu, jako, że mam ostatnio okres lawendowych eksperymentów. Całość to po prostu kwintesencja lata. Polecam.


Lavender


p.s. jeśli nie będziecie robić lukru to zwiększcie ilość cukru w cieście do 200 g, gdyż przygotowane z poniższych proporcji nie jest bardzo słodkie


Vegan yoghurt cake with summer fruits and lavender icing



Przepis na spód zaczerpnięty z książki "The best veggie burgers on the planet" autorstwa Jonie Marie Newman


SKŁADNIKI (okrągła forma o średnicy 25 cm, 8-10 porcji):


CIASTO:

  • 2 szklanki pełnoziarnistej lub zwykłej mąki orkiszowej (250 g)
  • 1 szklanka jasnego cukru muscovado (130 g)
  • 1/2 łyżki skrobi kukurydzianej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/3 łyżeczki wanilii w proszku
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki naturalnego jogurtu sojowego (170 g )
  • 1/2 szklanki puree/musu jabłkowego (110 g) *
  • 1/3 szklanki mleka roślinnego (80 ml), u mnie migdałowe
  • 1/3 szklanki oleju roślinnego (60 ml)
  • garść mieszanych owoców letnich do pieczenia ciasta + kilka garści do przybrania, po upieczeniu (agrest,porzeczki,morele,truskawki,czereśnie,maliny,brzoskwinie)



* Aby przygotować taki mus, potrzebne Ci będzie 250 g jabłek, należy je obrać i posiekać, a następnie poddusić w małym garnku z niewielką ilością wody, przez ok. 20 minut. Następnie zmiksować na gładko i ostudzić. Jeśli nie masz czasu, albo nie chce Ci się go przygotowywać, z łatwością kupisz go w którymś z marketów.



LAWENDOWY LUKIER:

  • 4 łyżki brązowego cukru
  • 3 ususzone kwiatki lawendy
  • 1,5 łyżeczki wody



Vegan yoghurt cake with summer fruits and lavender icing


PRZYGOTOWANIE:

Nastawiamy piekarnik na 180 ° C. W jednej misce łączymy suche składniki. W drugiej misce łączymy mokre. Łączymy zawartość obu i dokładnie mieszamy. Wylewamy na formę wyłożoną papierem i dekorujemy owocami (nie za dużo, bo nie wyrośnie)


Vegan yoghurt cake with summer fruits and lavender icing


Ciasto pieczemy ok. 30 minut, aż wetknięty patyczek wyjdzie suchy. Chwilę studzimy, a następnie przygotowujemy polewę.


Vegan yoghurt cake with summer fruits and lavender icing


W młynku mielimy cukier i kwiatki na pył, następnie umieszczamy go w małej miseczce, dodajemy wodę, mieszamy i rozprowadzamy pędzelkiem na cieście.


Vegan yoghurt cake with summer fruits and lavender icing


Potem od razu układamy na górze owoce, aby się do niego przykleiły. Kroimy ciasto na porcję i serwujemy.
 Przechowujemy w pojemniku w lodówce do 3 dni.

Smacznego ☺


Vegan yoghurt cake with summer fruits and lavender icing


Vegan yoghurt cake with summer fruits and lavender icing


Finally I felt a desire to make a summer cake. First, it was too hot, then I didn't want to eat anything else but fruit, which I could feed on all year long, if only summer lasted 12 months ...


Laveder flower



But now I'm catching up twice. Firstly with the amount of fruit in the cake (or rather on top of it) and secondly with the amount of images in the post;)

But in the end, it's summer and it's time for a million pictures of beautiful seasonal fruit, which we will be craving in winter...



Vegan yoghurt cake with summer fruits and lavender icing


For the base I used my favorite recipe for the yoghurt cake, which appeared on the blog few times, and which I like for the fact that after baking is very moist and pairs perfectly with fruits. 

I also added another special seasonal accent, a lavender icing which I thought of at the end, as a result of my new lavender obsession lately. 

Everything tastes lovely and presents a quintessense of summer.


Red currants


The recipe for the base of this cake is adapted from "The best veggie burgers on the planet" by Jonie Marie Newman



INGREDIENTS (round cake pan: 25 cm diameter, 8-10 servings):




CAKE: 

  • 2 C spelt flour, wholewheat or regular (250 g)
  • 1 C light muscovado sugar (130 g )
  • 1/2 tbsp cornstarch
  • 1/2 tsp baking powder
  • 1/2 tsp baking soda
  • 1/3 tsp dried vanilla 
  • pinch of salt
  • 3/4 C plain soy yogurt (170 g)
  • 1/2 C applesauce (110 g) *
  • 1/3 C vegetable milk (80 ml) I used almond milk
  • 1/3 C vegetable oil (60 ml)
  • a handful of mixed summer fruits for baking + a few handfuls for garnish (gooseberries, currants, apricots, strawberries, cherries, raspberries, peaches)





* To prepare the apple mousse, you will need about 250 g apples. First peel and chop them, then simmer in a small saucepan with a little bit of water, for approx. 20 minutes. Then mix them until smooth and cool them down. If you don't have time or don't want to make it, use a ready made applesauce. 







LAVENDER ICING:



  • 4 tbsp brown sugar
  • 3 dried lavender flowers
  • 1.5 tsp water


Vegan yoghurt cake with summer fruits and lavender icing


PREPARATION:

Set the oven to 180 ° C. In one bowl, combine dry ingredients. In another bowl, combine wet ingredients. Then mix everything together and stir well. Pour the batter in to a cake pan, lined with baking paper. Arrange a little bit of fruit on top.
Bake the cake for about 30 minutes, when an inserted toothpick comes out dry. Leave it to cool down and then prepare the icing.
Grind the sugar and flowers in a coffee/spice grinder. Transfer it to a small bowl and mix with water. Then immediately spread it on top of the cake. After that arrange the fruit on top so they will stick to it. Cut the cake into portions and serve. Store it in an airtight container in the fridge for up to 3 days.

p.s. if you omit the icing, increase the amount of sugar to 200g, cause without the icing the cake is not very sweet

Enjoy ☺


Vegan yoghurt cake with summer fruits and lavender icing

7 komentarze:

  1. fantastyczne ciasto! jak patrzę na te owoce to aż sama się do siebie uśmiecham, kocham lato i sezon na nasze skarby! :) z przyjemnością upiekę i podzielę się wypiekiem z rodziną, na pewno smakuje cudownie! <3

    ReplyDelete
  2. Ten ogrom owoców! Cudo <3
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    ReplyDelete
  3. Such a gorgeous cake! Love all the fresh colorful fruits on there :)

    ReplyDelete
  4. Mniam, uwielbiam takie ciasta :)

    ReplyDelete

 

FASOLA

FASOLA
BEANS

KASZA JAGLANA

KASZA JAGLANA
MILLET

SELER (KORZEŃ)

SELER (KORZEŃ)
CELERIAC

SUPLEMENTY BIAŁKOWE

SUPLEMENTY BIAŁKOWE
VEGAN PROTEIN SUPLEMENTS RECIPES

GRZYBY I PIECZARKI

GRZYBY I PIECZARKI
MUSHROOMS AND WILD MUSHROOMS

KAPUSTA

KAPUSTA
CABBAGE

TOFU

TOFU
TOFU

BURAKI

BURAKI
BEETROOTS

JABŁKA

JABŁKA
APPLES

ORZECHY LASKOWE

ORZECHY LASKOWE
HAZELNUTS

ZIEMNIAKI

ZIEMNIAKI
POTATOES

KUCHNIA AZJATYCKA

KUCHNIA AZJATYCKA
ASIAN CUISINE

MARCHEW

MARCHEW
CARROT

ZIELONE KOTAJLE

ZIELONE KOTAJLE
GREEN SMOOTHIE

COLLABORATION