sobota, 20 czerwca 2015

Sernik z chudego twarogu z owocami i galaretką

Pyszny, lekki serniczek na herbatnikowym spodzie z galaretką i świeżymi owocami. Mniam <3 Zainspirował mnie przepis z magazynu "Moje Gotowanie. Lato" Zapraszam do pieczenia!


Składniki na spód:

100 g miękkiego masła
150 g maślanych herbatników

Składniki na sernik:

50 g miękkiego masła
500 g chudego twarogu w temp. pokojowej
100 g cukru
1 op. cukru wanilinowego
3 jajka w temp. pokojowej

Składniki na galaretkę:

150 ml gorącej wody
2 łyżki proszku galaretki cytrynowej
3 nektarynki
garść czereśni

Dodatkowo:

masło do wysmarowania formy


CZAS PRZYGOTOWANIA: 100 MIN +chłodzenie
POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI

1. Ciasteczka kruszymy na drobny proszek, a następnie rozcieramy w palcach z miękkim masłem do konsystencji mokrego piasku. Formę do ciasta o średnicy 19 cm smarujemy cienko masłem, wykładamy ciasteczkową masę i dokładnie uklepujemy na spodzie formy. Wkładamy do lodówki na 30 minut.

2. W czasie, gdy nasz spód się chłodzi, piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni Celsjusza. Wszystkie składniki na sernik umieszczamy w misie miksera i miksujemy na gładką masę. Jeżeli masa nam się rozwarstwi (jeżeli wszystkie składniki mają temperaturę pokojową, nie powinno się to zdarzyć), możemy przełożyć ją do blendera i krótko zmiksować na najwyższych obrotach. Masę przelewamy na ciasteczkowy spód i wkładamy do piekarnika na 45 minut. Po tym czasie wyciągamy i odstawiamy w formie do całkowitego ostygnięcia.

3. Dwie łyżki cytrynowej galaretki zalewamy gorącą wodą, mieszamy i odstawiamy na bok, a następnie do lodówki, aby zaczęła nam delikatnie tężeć. Owoce myjemy, osuszamy. Czereśnie drylujemy i przekrawamy na pół, nektarynki kroimy w cienkie cząstki. Na wystudzonym serniku układamy owoce i polewamy tężejącą galaretką. Wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia, najlepiej na całą noc. Smacznego! :)


1 komentarz:

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska

To też może Cię zainteresować: