wtorek, 20 stycznia 2015

Roladki schabowe z orzechami.

Składniki:

800 g schabu
60 g orzechów włoskich
2 żółtka
1 jajko
2 płaskie łyżki masła (temp. pokojowa)
2 łyżki chrzanu tartego
2 łyżki tartego parmezanu
bułka tarta do panierowania
pieprz,sól
olej do smażenia

Wykonanie:

Schab opłukać,osuszyć ręcznikiem papierowym.
Pokroić na plastry o grubości około 1,5 cm i rozbić je tłuczkiem.
Każdy kotlet posolić, popieprzyć o na chwilę odstawić.
W miseczce roztrzepać 2 żółtka widelcem, a następnie dodać masło, posiekane drobno orzechy, ser, chrzan
i dokładnie wymieszać.
Każdy kotlet posmarować z jednej strony masą orzechową posypać parmezanem i  zwinąć w roladki.
Spiąć wykałaczką.
Roladki panierować w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej.
Na patelni rozgrzać olej i smażyć na złoty kolor ze wszystkich stron.

Podawać z pieczonymi ziemniakami, ryżem, lub z frytkami.




4 komentarze: