piątek, 12 czerwca 2015

Pstrąg zapiekany w soli

Pyszna obiadowa propozycja, w sam raz na lato :) Pstrąg zapiekany w soli, skórce cytryny i listkach szczawiu. Zapraszam do pieczenia!


Składniki dla 3 osób:

3 wypatroszone pstrągi
1,5 kg soli morskiej
1 cytryna
20 g liści szczawiu 
2 białka

Do podania:

gotowane młode ziemniaki z masełkiem
cytryna pokrojona w ćwiartki

CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY

1. Bezpośrednio do dużej miski ucieramy skórkę z  cytryny (resztę cytryny kroimy w plastry), dodajemy sól i dokładnie mieszamy. Pstrągi myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Do środka wkładamy po kilka plastrów cytryny i po dwa liście szczawiu. Resztę szczawiu drobno siekamy i dodajemy do soli, na koniec do soli dodajemy białka i dokładnie mieszamy.

2. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, wysypujemy połowę soli, wykładamy pstrągi i zasypujemy resztą soli. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 35 minut. Wyjmujemy z piekarnika, ostrożnie zdejmujemy solną skorupkę. Przekładamy na talerze; podajemy z ugotowanymi młodymi ziemniaczkami polanymi masełkiem i cząstkami cytryny. Smacznego! :)


PRZED PIECZENIEM:

2 komentarze:

  1. Rybę mogłabym jeść codziennie, pod każdą postacią! Świetny sposób na pstrąga. Z pewnością wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowicie wygląda i napewno tak samo smakuje.A....:)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska

To też może Cię zainteresować: