6/06/2015

Ciasto jogurtowe z rabarbarem

Puszyste ciasto jogurtowe odwrócone z rabarbarem. To idealna propozycja na słoneczny weekend - mało pracy, szybkie pieczenie, proste składniki, lekka konsystencja... i na słońce z kawą lub herbatą :)




Czas przygotowania: 45 minut
Porcja: forma 25 cm

Składniki:
  • 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej lub pszennej,
  • 2 jaja,
  • 3/4 szklanki gęstego jogurtu,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 4 łyżki cukru trzcinowego gruboziarnistego,
  • 50 g roztopionego oleju kokosowego lub masła,
  • 4 łodygi rabarbaru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • skórka otarta z połowy cytryny,
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii.
Do posypania:
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • płatki kwiatów jadalnych np. bratków.


Przygotowanie:
  1. Olej stopić i lekko przestudzić, mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Rabarbar pokroić w kawałki dł. 1 cm, wymieszać z brązowym cukrem brązowym i rozłożyć na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia.

  2. Jajka ubić na puszysty krem razem z cukrem (ok. 8 minut robotem). Dodać olej, jogurt, wanilię i skórkę cytryny, ubijać do połączenia składników. Masę wylać na rabarbar i wyrównać.
  3. Piec w 180 stopniach przez 35 minut (funkcja grzania góra-dół). Upieczone ciasto odwrócić do góry dnem i wyłożyć na tortownicę.
  4. Zimne posypać płatkami kwiatów i cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem. 


Tkaniny lniane Kardelen by Mira design.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Szczypta SmaQ , Blogger