Sałatka warstwowa z szynką i rukolą

Udało mi się skonstruować pyszną i trochę nietypową sałatkę warstwową z rukolą. Dzięki temu zielonemu akcentowi ślicznie prezentuje się na stole.

Składniki:

  • 5 jajek
  • 250 g szynki konserwowej
  • 5 ogórków konserwowych
  • puszka kukurydzy
  • garść rukoli
  • 125 g sera żółtego
  • sos – 4 łyżki jogurtu greckiego (lub majonezu), 2 łyżki ketchupu, 1 łyżka musztardy, sól, pieprz

Przygotowanie
Jajka gotujemy na twardo, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Szynkę kroimy w kostkę, ogórki w plasterki. Kukurydzę odsączamy, ser ścieramy na tarce. Składniki na sos mieszamy ze sobą.
W przezroczystej misce układamy kolejno:
– jajka
– szynkę
– ogórki
– kukurydzę
– sos
– rukolę
– ser żółty

salatka_rukola_warstwowa

Print Friendly, PDF & Email