sobota, 28 lutego 2015

Pieczeń z szynki wieprzowej.

Składniki:

1 kg szynki wieprzowej
2 cebule
1 łyżka octu balsamicznego
2 ząbki czosnku
5 łyżek oleju
1 liść laurowy
3 ziarenka ziela angielskiego
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
1/4 łyżeczki papryki ostrej
sól, pieprz

Czosnek i cebulę obrać i drobno pokroić.
Dodać ocet balsamiczny,olej,paprykę ostrą i słodką, sól, pieprz i dokładnie wymieszać.
Mięso umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym, a następnie obtoczyć bardzo dokładnie w marynacie.
Nakryć mięso folią i pozostawić na około 3 godziny w chłodnym miejscu.
Przełożyć mięso wraz z marynatą  do naczynia żaroodpornego, dodać liść laurowy, ziele angielskie
i piec pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.
Czas pieczenia to około 1,5 godziny, co jakiś czas polewać mięso zalewą.





11 komentarzy:

  1. Ale smakowita, dobra i na zimno i na ciepło ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak może być do obiadku lub na kanapki :) Pozdrawiam ciepło

      Usuń
  2. Też własnie obmyślam jaka wędlinkę zrobić :) Domowe najlepsze

    OdpowiedzUsuń
  3. świetna szynka, lubię takie domowe pieczenie na kanapkę:)

    OdpowiedzUsuń
  4. domowe wędliny najlepsze, szczególnie taka pyszna szynka;)

    OdpowiedzUsuń
  5. czy mozna zamiast szynki karczek tak zrobic

    OdpowiedzUsuń
  6. Zalałem parę razy browarkiem w czasie pieczenia - wyszło cudo.

    OdpowiedzUsuń