Lekki galaretkowiec na jogurcie (146 kcal)

Ciasta bez pieczenia
Ciasta bez pieczenia

Lekki deser z galaretek i jogurtu. Nie wymaga dużo pracy, jedynie trochę czasu, aby galaretki stężały. Jeśli galaretkowiec podzielimy na 12 porcji, to jedna będzie miała 146 kcal.

Składniki:

  • 4 różnokolorowe galaretki
  • litr jogurtu naturalnego
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • 2 łyżki cukru
  • 7 łyżeczek żelatyny

Przygotowanie
Z każdej galaretki odsypujemy 1,5 łyżki, resztę zalewamy szklanką wrzącej wody (każdą galaretkę osobno) i odstawiamy do stężenia.  Gdy galaretki stężeją, żelatynę rozpuszczamy w ¾ szklanki wrzątku i trochę przestudzamy. Jogurt mieszamy z cukrami, galaretkami pokrojonymi w kostkę, na końcu wlewamy żelatynę. Mieszamy i wylewamy na blaszkę (24x24cm). Deser wstawiamy do lodówki. Pozostałą galaretkę rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody, odstawiamy do wystygnięcia, a kiedy zacznie tężeć, wylewamy na galaretkowiec i znowu wstawiamy do lodówki na jakieś 2 godziny.

galaretkowiec

Print Friendly, PDF & Email