środa, 11 marca 2015

Zupa gulaszowa

Składniki:

700 g karkówki wieprzowej
250 g pieczarek
1 duża cebula
2 marchewki
1 duża papryka czerwona
4 ziemniaki
kawałek selera
1 pietruszka
1 puszka pomidorów
3 łyżki przecieru pomidorowego
1,5 l wywaru mięsnego
2 ząbki czosnku
3 ziela angielski
1 liść laurowy
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
1/2 łyżeczki papryki ostrej
2 łyżki smalcu
sól, pieprz

Wykonanie:

Mięso pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem.
Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na smalcu wraz z mięsem aż będzie mocno przyrumienione.
Posypać papryką ostrą, słodką, pieprzem i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
Smażyć 1 minutę,a następnie dodać pieczarki pokrojone w plasterki oraz marchewkę,pietruszkę,seler,paprykę
pokrojone w kostkę.
Zalać wszystko wywarem mięsnym, dodać przecier pomidorowy,pomidory z puszki,liść laurowy,ziele angielskie
i dusić pod przykryciem aż mięso będzie miękkie.  Następnie dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę
doprawiamy, aby zupa była dość ostra i gotować do miękkości ziemniaków.
Smacznego




27 komentarzy:

  1. Dziś tak chłodniej się zrobiło, chętnie bym zjadła:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Taka ostra i aromatyczna się zapowiada :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pachnie mi i ślinkę wywołuje;D

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniała zupka, robię podobną tylko z drobiem :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. lubię takie zupy, które zastępują całe obiad.. pyszna gulaszowa!

    OdpowiedzUsuń
  6. Dawno nie robiłam... a uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo fajny pomysł na niby zupę, niby już danie. Idealne na koniec zimy, kiedy już ponoć milion Polaków zachorowało na grypę ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo fajny pomysł na zimowe dni - ciepła i sycąca :)

    OdpowiedzUsuń