Baner

Wyszukaj na blogu

piątek, 15 maja 2015

Domowa chałwa z ziaren.

Nie zawsze chałwa musi się kojarzyć z czymś tuczącym i niezdrowym.

Domowa chałwa



Składniki:
-> 60g słonecznika
-> 40g sezamu
-> 1-2 łyżeczki miodu
-> 1 łyżeczka kakao

Wykonanie:

Słonecznik i sezam prażymy na suchej patelni. 
Przekładamy ziarna do misy blendera i miksujemy do uzyskania konsystencji masy. Gotową masę przerzucamy do misy i zaczynamy wyrabiać ręką stopniowo dodając  kakao z miodem. Musimy uzyskać konsystencję plastyczną. Formujemy dowolny kształt.

2 komentarze:

  1. Uwieeelbiam chałwę i zawsze ubolewam, że jest taka kaloryczna i pełna cukru. Zapisuję i niedługo wypróbuję :) Dam znać jak wyszło bo zapowiada się super! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Też robię podobną chałwę już od dawna. Z tym, że proporcje u mnie są za każdym razem inne :) Ile czego akurat mam. Dodaję też siemię lniane, a ostatnio również orzechy. Pyszności. Wszyscy w domu chwalą i jednogłośnie twierdzą, że lepsza niż ze sklepu. Polecam!

    OdpowiedzUsuń