środa, 13 maja 2015

CIASTO Z RABARBAREM , JABŁKAMI I KRUSZONKĄ




Składniki na ciasto ( blacha 35x45cm):
  • 350g mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200g cukru
  • 16g cukru waniliowego
  • 250g maślanki
  • 100g oleju rzepakowego/słonecznikowego
  • 2 jajka
  • 1 ½ kg jabłek np. szara reneta, obranych i pokrojonych w drobną kostkę
  • 200g rabarbaru , pokrojonego w drobną kostkę
Kruszonka
  • 90g mąki pszennej
  • 60g cukru
  • 16g cukru waniliowego
  • 70g masła
  • brązowy cukier do posypania wierzchu ciasta

Ze wszystkich składników  czyli mąki, cukru, cukru waniliowego i masła zagniatamy kruszonkę.

 
Wykonanie:
  • do miski  wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia,
  • do mąki dodajemy  pozostałe składniki tj. cukier, cukier waniliowy, maślankę, olej i jajka, wszystkie składniki mieszamy ze sobą, gotową masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypaną mąką lub bułką tartą,
  • na wierzchu ciasta rozsypujemy pokrojone jabłka i rabarbar, a następnie całość posypujemy kruszonką i brązowym cukrem
  • ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200°C przez pierwsze 40 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 180°C i pieczemy jeszcze 10 minut




Źródło : http://kuchnialidla.pl/product/brytyjski-placek-na-maslance

2 komentarze: