Wiosenna surówka i pierś z kurczaka smażona na papierze (269 kcal)

Dzisiaj podwójny przepis, a zarazem pyszny pomysł na obiad. Surówki z młodych i chrupiących warzyw, chyba nie trzeba nikomu zachwalać, natomiast pierś z kurczaka pieczona na papierze na niewielkiej ilości tłuszczu jest soczysta, aromatyczna i ma mało kalorii. Z podanych składników wyjdą dwie porcje, a każda z nich to tylko 269 kcal (nie licząc ziemniaków).

Surówka

Składniki:

  • 3 ogórki gruntowe
  • pęczek rzodkiewki
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • łyżka jogurtu naturalnego (o niskiej zawartości tłuszczu)
  • łyżka śmietany 18%
  • łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz, cukier, papryka ostra

Przygotowanie
Ogórki obieramy i kroimy w plasterki, rzodkiewki kroimy w kostkę. Śmietanę, jogurt i sok z cytryny mieszamy ze sobą. Sosem zalewamy warzywa, dodajemy przyprawy i koperek. Mieszamy.

 

Pierś z kurczaka

Składniki:

  • podwójna pierś z kurczaka
  • przyprawy: pieprz ziołowy, czosnek granulowany, papryka wędzona, curry
  • łyżeczka oleju
  • papier do pieczenia

Przygotowanie
Pierś z kurczaka dzielimy na porcje i lekko rozbijamy tłuczkiem. Mięso posypujemy przyprawami z obu stron. Najlepiej odstawić je na co najmniej godzinę do lodówki, żeby nasiąkło przyprawami. Papier do pieczenia układamy na patelni, wylewamy na niego łyżeczkę oleju i rozsmarowujemy na całej powierzchni papieru. Na papierze układamy piersi i smażymy z obu stron.

wiosenna_surowka

Print Friendly, PDF & Email