Przygotowanie przystawki nie wymaga dużo pracy. Dzięki tej formie nasza ulubiona sałatka będzie wyglądała niezwykle efektownie na świątecznym stole.
Składniki:
1 puszka tuńczyka w oleju
1 torebka ryżu
1 mała cebula
2 ogórki kiszone
kawałek czerwonej papryki
kawałek kwaśnego jabłka
natka pietruszki
majonez
sól
pieprz
Dodatkowo:
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 jajko
pomarańczowy barwnik (ewentualnie)
gałązki kopru
1. Do przygotowania rurek potrzebujemy opakowanie ciasta francuskiego. Musimy pokroić je w paski o szerokości 2-3 cm. Każdy dodatkowo rolujemy i owijamy dokładnie foremki do pieczenia rurek. Jajko musimy wymieszać z pomarańczowym barwnikiem i posmarować nim wszystkie rurki. Pieczemy 15-20 min w 200 stopniach.
2. Do przygotowania sałatki potrzebujemy 1 torebkę ryżu. Gotujemy go w osolonej wodzie. Ogórki, paprykę, jabłko oraz cebulę kroimy w drobną kostkę, natkę siekamy. Wszystko dokładnie mieszamy z tuńczykiem i majonezem, doprawiamy solą i pieprzem.
3. Gdy rurki przestygną małą łyżeczka napełniamy je sałatką. W każdą wbijamy małą gałązkę kopru. Nasza przystawka jest już gotowa.
Smacznego!