Sałatka z tuńczyka w cieście francuskim

Przygotowanie przystawki nie wymaga dużo pracy. Dzięki tej formie nasza ulubiona sałatka będzie wyglądała niezwykle efektownie na świątecznym stole.

WP_20130330_009

Składniki:

1 puszka tuńczyka w oleju

1 torebka ryżu

1 mała cebula

2 ogórki kiszone

kawałek czerwonej papryki

kawałek kwaśnego jabłka

natka pietruszki

majonez

sól

pieprz

Dodatkowo:

1 opakowanie ciasta francuskiego

1 jajko

pomarańczowy barwnik (ewentualnie)

gałązki kopru

WP_20130330_008

1. Do przygotowania rurek potrzebujemy opakowanie ciasta francuskiego. Musimy pokroić je w paski o szerokości 2-3 cm. Każdy dodatkowo rolujemy i owijamy dokładnie foremki do pieczenia rurek. Jajko musimy wymieszać z pomarańczowym barwnikiem i posmarować nim wszystkie rurki. Pieczemy 15-20 min w 200 stopniach.

2. Do przygotowania sałatki potrzebujemy 1 torebkę ryżu. Gotujemy go w osolonej wodzie. Ogórki, paprykę, jabłko oraz cebulę kroimy w drobną kostkę, natkę siekamy. Wszystko dokładnie mieszamy z tuńczykiem i majonezem, doprawiamy solą i pieprzem.

3. Gdy rurki przestygną małą łyżeczka napełniamy je sałatką. W każdą wbijamy małą gałązkę kopru. Nasza przystawka jest już gotowa.

WP_20130330_007

Smacznego!

Dodaj komentarz