Wszystkie posty spełniające kryteria zapytania kolorowa sałatka z tortellini, posortowane według trafności. Sortuj według daty Pokaż wszystkie posty
Wszystkie posty spełniające kryteria zapytania kolorowa sałatka z tortellini, posortowane według trafności. Sortuj według daty Pokaż wszystkie posty

piątek, 13 marca 2020

Sałatka z tortellini i suszonymi pomidorami

Kolejna propozycja na sałatkę z wykorzystaniem tortellini. Dorzuciłam tylko kilka prostych składników i miseczka pysznej sałatki gotowa.



składniki:

250 g tortellini, u mnie z nadzieniem serowym

250 g pomidorków koktajlowych
250 g sera sałatkowego
10 dużych suszonych pomidorów z oleju
1 łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią
olej z zalewy od suszonych pomidorów do skropienia sałatki

Tortellini ugotować, osączyć i wystudzić. Pomidorki koktajlowe przekroić na pół. Ser pokric w mała kostkę. Suszone pomidory pokroić w paseczki. Wszystkie składniki przełożyć do miski. Dodać suszone pomidory z czosnkiem i bazylią. Całość skropić olejem z zalewy i delikatnie wymieszać.

Polecam też inne sałatki z tortellini:
Żółta sałatka z tortellini

Sałatka z tortellini i kurczakiem
Kolorowa sałatka z tortellini
Sałatka brokułowa z tortellini


środa, 15 kwietnia 2015

Kolorowa sałatka z tortellini

Prosta i pyszna sałatka z tortellini z dodatkiem koperku. Kolorowe warzywka fajnie się komponują i smakowo i wizualnie.

składniki:

250 g kolorowego tortellini z szynką
1 długi ogórek
1 czerwona papryka
puszka kukurydzy
3 łyżki posiekanego koperku
majonez
świeżo zmielony pieprz

Tortellini ugotować i osączyć. Ogórka obrać ze skórki i pokroić w średnią kostkę. Paprykę oczyścić z nasion i również pokroić w kotkę. Do miski przełożyć przygotowane składniki. Dodać osączoną kukurydzę oraz koperek i wszystko wymieszać. Następnie połączyć z majonezem. Do smaku doprawić jeszcze świeżo zmielonym pieprzem. 




czwartek, 24 marca 2016

Sałatka z tortellini i kurczakiem

Gdy po zimie tylko trochę zrobi się cieplej od razu zieleni się u mnie szczypiorek a ja oczywiście zaraz z niego korzystam. Lubię sobie posypać nim kanapki oraz jajeczko z majonezem, dodaje do jajecznicy albo sałatki. Zrobiłam taką sałateczkę właśnie z dodatkiem młodego szczypiorku. Jest pyszna i taka kolorowa, że od razu chce się ją zjeść.

składniki:

250 g kolorowego tortellini z szynką
1 średnia podwójna pierś z kurczaka
1 puszka kukurydzy
1 słoiczek papryki konserwowej o pojemności 500 ml
3 łyżki posiekanego szczypiorku
majonez ok 4 łyżki
olej do smażenia
zioła włoskie

Pierś kurczaka pokroić w średnią kostkę. Oprószyć ziołami włoskimi i usmażyć na odrobinie oleju, wystudzić. Tortellini ugotować i osączyć dobrze na sicie. Kukurydzę dobrze osączyć z zalewy. Paprykę osączyć z zalewy i pokroić na małe kawałki. Wszystkie składniki przełożyć do miski. Dodać posiekany szczypiorek i wymieszać. Następnie dodać majonez i ponownie wszystko wymieszać.



sobota, 6 stycznia 2018

Sałatka brokułowa z tortellini

Kolorowa i pyszna sałatka łącząca składniki, które bardzo lubie czyli brokuły, tortellini, fetę i pomidorki. Aby była lżejsza zamiast majonezu użyłam delikatnego sosu czosnkowego. Sałatkę można podać tak jak ja to zrobiłam w dużej szklanej misce albo ułożyć na dużych półmiskach wtedy ładniej się prezentuje. Można też po prostu wszystko razem wymieszać.


składniki:

2 nieduże brokuły
250 g tortellini, u mnie kolorowe z szynką
300 g pomidorków koktajlowych
250 g fety
solidna garść słonecznika

sos czosnkowy
400 g jogurtu naturalnego
4 łyżki majonezu
2 nieduże ząbki czosnku
zioła prowansalskie
sól do smaku

Przygotować sos czosnkowy. Jogurt wymieszać z majonezem. Dodać czosnek przepuszczony przez praskę. Doprawić do smaku solą i ziołami. Gotowy sos odstawić aby smaki się przegryzły.
Brokuły podzielić na małe rożyczki i ugotowac al'dente. Dobrze osączyć i wystudzić. Tortellini ugotować. Przelać zimną wodą, dobrze osączyć i wystudzić. Fetę pokroić w kostkę. Pomidorki koktajlowe przekroić na pół a jak są duże to na ćwiartki. Brokuły, pomidorki, tortellini i fetę układać na przemian w dużej szklanej misce. Każdą warstwę składników polać sosem czosnkowym. Słonecznik uprażyć na suchej patelni i posypać sałatke na wierzchu.