Naleśniki ze szpinakiem i kurczakiem

15:30 Unknown 8 Komentarze


Składniki:

Ciasto na naleśniki:

* mleko 1,5 szklanki  
* woda 1,5 szklanki
* mąka pszenna 1,5 szklanki
* mąka żytnia 0,5 szklanki
* jajka 2 sztuki
* sól szczypta
* pietruszka pół pęczka
* szczypiorek pół pęczka
* olej do smażenia

Ciasta wystarcza na około 10 sztuk średniej grubości. Jeżeli do ciasta dodamy wody mineralnej gazowanej, wówczas będzie ono delikatniejsze.

Farsz:

* pojedyncza pierś z kurczaka ok. 250 g
* szpinak (brykiet) 450 g
* mozzarella 0,5 kulki
* pomidory suszone 3 szt.
* jogurt naturalny typu greckiego 1,5 łyżki
* cebula 1 średnia szt.
* czosnek 1 ząbek
* przyprawy do smaku: sól, pieprz, pieprz cayenne, papryka ostra, majeranek, tymianek, gorczyca biała, bazylia, oregano, suszone pomidory z bazylią, przyprawa do kurczaka

Opcjonalnie:

* mieszanka mrożonych warzyw (marchewka, fasola, groszek) 0,5 szklanki

Sposób przyrządzenia:

Ciasto na naleśniki:

1. Jajka ubić ze szczyptą soli.
2. Dodać mąkę, pietruszkę i szczypiorek.
3. Wlać mleko i wodę.
4. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki na gładką masę.
5. Smażyć naleśniki na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju.

Farsz:

1. Pierś z kurczaka pokroić w drobną kostę, doprawić przyprawami do smaku (w moim przypadku są to: przyprawa do kurczaka, majeranek, pieprz, tymianek).
2. Cebulę i czosnek drobno posiekać.
3. Na rozgrzaną patelnię wsypać cebulę z czosnkiem i smażyć aż się zarumieni.
4. Dodać pierś z kurczaka.
5. Kiedy pierś będzie się podsmażać drobno pokroić suszone pomidory oraz mozzarellę.
6. Do lekko podsmażonej piersi z kurczaka dodać szpinak i mieszankę mrożonych warzyw.
7. Poczekać aż szpinak i mieszanka warzyw rozmrożą się.
8. Dodać suszone pomidory oraz jogurt naturalny typu greckiego.
9. Przyprawić do smaku (w moim przypadku cały farsz przyprawiam na ostro z nutką ziołową).
10. Kiedy farsz będzie już prawie gotowy (odparuje z niego nadmiar wody) dodać pokrojoną mozzarellę. 
11. Poczekać aż się rozpuści.

Tak wygląda gotowy, przyrządzony przeze mnie farsz.

Podawanie:

     Tutaj (w sumie jak i w całym przepisie) obowiązuje całkowita dowolność. Ja nakładam farsz (niedużą ilość) na środek naleśnika i zawijam go w tzw. kopertę.


     W moim przypadku po nałożeniu farszu do naleśników wychodzi ok. 9-10 gotowych sztuk. Wystarczy więc, na więcej niż jeden obiad.
..................................................................................................................................................................
OCENA: Uważam, że przepis wielu osobom może się spodobać, ponieważ nawet mój chłopak, który nie lubił szpinaku (zapierał się rękami i nogami aby go nie jeść) polubił to danie. 
Połączenie szpinaku z czosnkiem i ostrymi przyprawami sprawia, że nabiera on smaku. 
Jest to jedno z dań, które uważam za zdrowe, łatwe w przyrządzeniu i smaczne. Polecam :)

8 komentarzy :

  1. Najlepsze naleśniki na świecie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. fajny przepis na farsz, dziś wypróbuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyprobowałam.! W wersji zmodyfikowanej bo nie na ostro i bez pietruszki ale tez dobre :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cieszę się, że smakowały :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja już wszystkich rodzajów przetworzenia szpinaku przerabiałem i żaden mnie nie podszedł, ale te naleśniki narobiły mnie smaku naprawdę. Chyba zaryzykuje bo jakoś nie wierzę Fejconowi. A koperty pierwsza klasa nie widziałem nigdzie tak pięknie wykonanych.

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję bardzo za pochwałe :) Szpinak, kiedyś mój wróg, teraz gości w wielu potrawach, warto spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie lubię szpinaku i to bardzo....zawsze miałam do niego obrzydzenie. Twoje naleśniki sprawiły, że moja niechęć do tego warzywa prysła. Naprawdę dobre danie, które będzie często gościło na moim stole :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakowały :) Zapraszam do próbowania pozostałych przepisów oraz do eksperymentowania ze szpinakiem. Pozdrawiam :)

      Usuń