Zapiekanka z makaronu z zupek chińskich

Kiedyś robiłam sałatkę z zupek chińskich, teraz przyszedł czas na zapiekankę. Zapewne niektórzy skrzywią się na samą myśl, że można jeść zupki chińskie, bo przecież takie niezdrowe, ale nic na to nie poradzę, że bardzo je lubię i raz na kilka miesięcy pozwalam sobie je przygotować. A taka zapiekanka jest naprawdę pyszna 😉

Składniki:

  • 2 opakowania zupek chińskich
  • 150 g sera żółtego
  • 200 g ulubionej wędliny, kiełbasy, szynki
  • cebula
  • 4 ogórki konserwowe
  • pół puszki kukurydzy
  • pół puszki groszku

Przygotowanie
Makaron z zupek rozkruszamy, dosypujemy do niego suchą przyprawę z opakowania. Zalewamy ok 300 ml gorącej wody. Ser żółty ścieramy na tarce. Cebulę pokrojoną w piórka i wędlinę pokrojoną w kostkę podsmażamy na patelni. Ogórki kroimy w plasterki, groszek i kukurydzę odsączamy. Kiedy makaron wchłonie całą wodę mieszamy go z resztą składników (zostawiamy jedynie połowę startego sera). Zapiekankę wsypujemy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego, posypujemy resztą sera i zapiekamy ok 20 min w temp 180 C.

zap_chinskie

 

Print Friendly, PDF & Email