czwartek, 9 kwietnia 2015

Kurczak w sosie winno-musztardowym

Pyszny, aromatyczny kurczak w sosie winno-musztardowym z dodatkiem śmietanki. Potrawa inspirowana przepisem ze strony 'Magazyn Kuchenny'. Zamiast z kurczakiem, danie możecie przygotować ze schabem. Zapraszam do przygotowań!


Składniki dla 2 osób:
4 udka (bez podudzi)
3 łyżki musztardy Dijon
2 łyżki oleju
1 mała cebula, pokrojona w ósemki
3 ząbki czosnku w łupinkach
3 gałązki tymianku
100 ml białego wina
100 ml wody
1 liść laurowy
1 ziele angielskie
3 łyżki śmietany 30%
sól, pieprz

CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI

1. Kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy. Nacieramy solą, pieprzem i dwiema łyżkami musztardy Dijon. Odstawiamy na bok.

2. W garnku rozgrzewamy dwie łyżki oleju. Wrzucamy cebulę, czosnek i tymianek. Smażymy kilka minut do zarumienienia i wyciągamy na talerz. Na ten sam tłuszcz wkładamy kurczaka skórą do dołu, smażymy 6-7 minut, obracamy i smażymy jeszcze około 4 minuty. Wyciągamy na talerz.

3. Do garnka ze smażenia wlewamy wino, zwiększamy ognień i odparowujemy połowę. Z powrotem wkładamy kurczaka, cebulę, czosnek i tymianek, wlewamy wodę, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i pod przykryciem dusimy ok. 35-40 minut.

4. Kurczaka wyławiamy, a sos zagęszczamy - zwiększamy ogień i gotujemy tak długo, aż uzyska pożądaną przez nas konsystencję. Pozostałą łyżkę musztardy mieszamy z 3 łyżkami śmietany, dodajemy kilka łyżek bulionu z duszenia i dokładnie mieszamy. Wlewamy do garnka z sosem.

5. Kurczaka, cebulę i czosnek ponownie wkładamy do garnka, dokładnie mieszamy i podgrzewamy przez 3-4 minuty. Przed podaniem możemy ozdobić gałązkami tymianku. Podajemy z puree ziemniaczanym. Smacznego! :)


2 komentarze:

  1. Smaczna propozycja na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  2. OMM NOM OM NOM :)

    Cudownie wygląda, zapewne smakuje wyśmienicie.

    Na sam widok zdjęcia ślinka mi już od rana cieknie :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska

To też może Cię zainteresować: