środa, 8 kwietnia 2015

Chrzanowa karkówka

                          Ta karkówka to coś dla wielbicieli chrzanu. Mięso jest gotowane we wcześniej przygotowanej zalewie. W zależności od wielkości kawałka mięsa gotowanie powtarza się od dwóch do trzech razy. Po wystudzeniu karczek idealnie nadaje się na kanapki.

A do podania karkóweczki wykorzystałam  talerz z kolekcji New Hollis Gold od Porcelana Bogucice



1 karkówka bez kości ( 2,2 kg )
Zalewa :
2,5 l wody
6 czubatych łyżek chrzanu
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
4 ziarna jałowca
1 łyżka płatków czosnku ( lub 2 ząbki świeżego )
sól do smaku
1 łyżeczka ziarnistego pieprzu kolorowego
1 czubata łyżka wędzonej papryki

Do garnka wlać wodę, dodać wszystkie składniki zalewy i zagotować.
Gotować ją około 5 minut a następnie wystudzić.
Do zimnej zalewy włożyć karkówkę i zagotować.
Gotować 10 minut i wystudzić.
Znowu zagotować wszystko i gotować 5 minut, wystudzić i gotować kolejne 5 minut.
Wszystko wystudzić, wyjąć mięso i schłodzić w lodówce.
Kroić w plastry i podawać na zimno do pieczywa.


A od jutra nowa gazetka i nowe promocje, nie zapomnijcie zajrzeć


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.