Szybka przystawka z jajek i ogórków

Proste i smaczne danie, które idealnie sprawdzi się na Wielkanocnym stole albo podczas wizyty niespodziewanych gości.

Składniki:

  • 6 jajek

  • pół ogórka szklarniowego

  • kilka liści sałaty

  • 100 ml jogurtu

  • 2 łyżki śmietany

  • łyżka majonezu

  • 2 łyżeczki musztardy

  • koper (suszony albo świeży)

  • sól, pieprz

Przygotowanie
Jajka gotujemy na twardo. Ostudzamy, obieramy i kroimy w plastry. Ogórka również kroimy w plastry. Na talerzu albo w płaskiej miseczce układamy liście sałaty. Na nią na przemian układamy plastry jajka i ogórka, na tak zwaną „dachówkę”, aby nachodziły na siebie. Jogurt, śmietanę, majonez, musztardę i posiekany koperek mieszamy ze sobą i sosem polewamy jajka i ogórki. Całość przyprawiamy do smaku.

jajka_ogorki

Print Friendly, PDF & Email