Zupa porowa z czosnkowymi grzankami

Przepis na pyszną zupę cebulowo-porową z czosnkowym aromatem. Przy okazji miałam przyjemność testować kolejną oliwę od TunisPolu – tym razem czosnkową. Oliwa oczywiście pyszna, z lekką, nieprzesadzoną nutą czosnku. Polecam wypróbowanie, zwłaszcza, że czytelnicy bloga mają rabat na wszystkie oliwy.

Składniki:

    • 2 cebule
    • duży por
    • kostka warzywna lub ok litr bulionu
    • 150 g serka topionego śmietankowego
    • czosnek niedźwiedzi, rozmaryn, kumin
    • sól, pieprz
    • 2 łyżki masła
    • 2 łyżki oliwy czosnkowej

Ponadto

    • bagietka
    • oliwa czosnkowa do wysmarowania bagietki

Przygotowanie
Rozgrzewamy masło i oliwę w garnku, następnie dodajemy posiekaną cebulę i pora pokrojonego w plastry. Całość szklimy, uważając, aby warzywa się nie przypaliły. Następnie do warzyw wlewamy bulion (bądź rozpuszczoną w wodzie kostkę warzywną). Doprowadzamy do wrzenia, dodajemy serek topiony i przyprawy i gotujemy  na małym ogniu do osiągnięcia miękkości warzyw. Zupę podajemy z kawałkami bagietki skropionymi oliwą czosnkową i podpieczonymi w piekarniku.

zupa_porowa

Uwaga!
Specjalnie dla czytelników bloga przygotowaliśmy z firmą Tunispol promocję.
Każdy, kto zamówi oliwę w Sklepie Internetowym otrzyma rabat wysokości 10 %. Wystarczy wpisać przy zamówieniu kod: EPK10

Print Friendly, PDF & Email