czwartek, 5 marca 2015

Pieczeń rzymska

Witam,
zapraszam na nieprzeciętną pieczeń.


Będziecie potrzebować:

- 300 gram mięso mielonego,
- cztery jajka,
- cebula,
- 100 gram sera cheddar, 
- sól i pieprz,
- dwa ząbki czosnku,
- kawałek pora,
- marchewka,
- seler naciowy,
- białe wino,
- zielona pietruszka,
- papryka słodka,
- estragon.


Wykonanie:

1. Do miski wrzucam mięso, zieloną pietruszkę, estragon, sól, pieprz, sól ziołową i paprykę sładką. Mieszam widelcem.


2. Trzy jajka gotuję na twardo.


3. Czwarte, surowe jajko i przeciśnięty czosnek wrzucam do mięsa.


4. Na rozgrzanym tłuszczu blanszuję cebulę, pora i seler.


5. Blanszuję warzywa, ale nie dopuszczam do zbrązowienia.


6. Do mięsa dodaję 90 gram sera żółtego (pokrojonego).


7. Dosypuję blanszowane warzywa. Mieszam dokładnie.


8. Połowę mieszanki wykładam do formy keksowej.


9. Przekładam jajka gotowane i przykrywam drugą połową masy.


10. Na wierzchu rozkładam pozostały ser.


11. Zapiekam w 190 stopniach C przez 45 - 55 minut.


12. Po wyjęciu z piekarnika wyjmuję z formy i odstawiam na 10 minut.


Pieczeń kroję w plastry i podaję z dowolnym sosem.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz