» Przepisy » Chleb » Wypieki słone » Bułki maślane z przyprawami - idealne na śniadanie i kolację :)

Bułki maślane z przyprawami - idealne na śniadanie i kolację :)


  
1 5 5 81
2013-01-21
Bułki maślane z przyprawami - idealne na śniadanie i kolację :) - film video HD Sprawdzony przepis na bułki maślane z przyprawami - idealne na śniadanie i kolację :) - film video HD od MniamMniam.com 😋 Smacznie, szybko i tanio. Gotuj razem z nami krok po kroku! https://www.mniammniam.com//obrazki/bulkimaslaneprz.jpg https://www.youtube.com/watch?v=1HCz0R4hX4g https://www.youtube.com/embed/1HCz0R4hX4g 2013-01-21T18:05:01+01:00
60 minut
bardzo łatwe
Porcje: 12 bułek
Kuchnia europejska
Bułki maślane z przyprawami - idealne na śniadanie i kolację :)

Bułki maślane z przyprawami są idealne na śniadanie i kolację. Proste i szybkie w przygotowaniu. Mają chrupiącą skórkę i są delikatnie słodkie za sprawą mąki kukurydzianej. Idealne z dodatkami słodkimi i pikantnymi.



Składniki na bułki maślane z przyprawami - idealne na śniadanie i kolację :) - film video hd

1/2 kg pszennej mąki (typ 480)
1 czubata łyżka kukurydzianej (można ją pominąć)
10 dag masła
3 dag świeżych drożdży
4/5 szklanki mleka (200 ml)
1 płaska łyżeczka soli
1 łyżka cukru

do posypania:
czarnuszka
sezam
czubryca czerwona
czubryca zielona

Przygotowanie dania bułki maślane z przyprawami - idealne na

... śniadanie i kolację :) - film video hd

  1. Drożdże przełóż do miseczki, dodaj cukier, rozgnieć widelcem. Dodaj 5 łyżek ciepłego mleka i ostaw w ciepłe miejsce na 10-15 minut, aż drożdże podwoją swoją objętość.
  2. Do rondla wlej mleko, dodaj masło (odłóż pół łyżki na później do smarowania) i na małym ogniu rozpuść masło. Wystudź do temperatury pokojowej.
  3. Oba rodzaje mąki przesiej wraz z solą do miski.
  4. Do mąki dodaj mleko z masłem oraz wyrośnięte drożdże. Wymieszaj łyżką - masa nie musi być jednolita. Przykryj ściereczką i odstaw na 25 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  5. Wyjmij ciasto na stolnicę posypaną mąką i wyrabiaj przez 2 minuty. Uformuj wałek o średnicy około 3 cm i pokrój go na 12 kawałków.
  6. Uformuj bułeczki, ułóż je na blasze lub na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ostrym nożem zrób na bułkach nacięcia.
  7. Odstaw na 20 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce - ale nie na dłużej (ja nastawiam piekarnik na 40 stopni i do niego wkładam bułki).
  8. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  9. Bułki posmaruj roztopionym masłem i posyp przyprawami.
  10. Wstaw do gorącego piekarnika i piecz przez 15-20 minut, aż ładnie się zrumienią i postukane palcem, będą wydawać głuchy odgłos.
  11. Wyjmij z piekarnika i wystudź na kratce.




Przygotuj składniki na bułki. Nie potrzeba ich dużo :)





Drożdże przełóż do miseczki, dodaj cukier, rozgnieć widelcem. Dodaj 5 łyżek ciepłego mleka i ostaw w ciepłe miejsce na 10-15 minut, aż drożdże podwoją swoją objętość.
Do rondla wlej mleko, dodaj masło (odłóż pół łyżki na później do smarowania) i na małym ogniu rozpuść masło. Wystudź do temperatury pokojowej.




Do mąki dodaj mleko z masłem oraz wyrośnięte drożdże. Wymieszaj łyżką - masa nie musi być jednolita.




Przykryj ściereczką i odstaw na 25 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.




Wyjmij ciasto na stolnicę posypaną mąką i wyrabiaj przez 2 minuty.




Uformuj wałek o średnicy około 3 cm i pokrój go na 12 kawałków.




Uformuj bułeczki, ułóż je na nieprzywieralnej blasze lub na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ostrym nożem zrób na bułkach nacięcia.




Wyrośnięte bułki posmaruj roztopionym masłem i posyp przyprawami.




Wstaw do gorącego piekarnika i piecz przez 15-20 minut, aż ładnie się zrumienią i postukane palcem, będą wydawać głuchy odgłos.




Autopromocja marki własnej MniamMniam.pl

Ocena:
Komentarze są zamieszczane zgodnie z zasadami ich publikacji.

Bułki maślane z przyprawami - idealne na śniadanie i kolację :) - film video HD - komentarze

~Jagoda
~Jagoda
14.11.2018 11:54
Moje też nie urosły tak jak na zdjęciu :( Zrobiłam 10 zamiast 12,bo były o wiele mniejsze,chociaż w kuchni było ciepło i nie zmieniała się temperatura. Ale mimo wszystko bułeczki bardzo dobre i spróbuję jeszcze raz za jakiś czas :)
~Aneta
~Aneta
26.02.2018 20:09
Nigdy mi ciasto drożdżowe tak ładnie nie wyrasta, tutaj też bułeczki były mniejsze. Nie wiem dlaczego.
Grzegorz, MniamMniam.pl
Grzegorz, MniamMniam.pl
27.02.2018 10:09
Hej Aneta :) Najczęstszą przyczyną tego jest zbyt niska temperatura w pomieszczeniu i nagłe jej zmiany. Jeśli będzie około 20 stopni i nie będzie zmian, to ciasto powinno wyrosnąć pięknie :) Uśmiechy wysyłam :)
~Lidia
~Lidia
3.08.2017 08:14
A jak chcę zrobić z połowy porcji, to wszystkie składniki przez pół? Masło też? Pozdrawiam :)
~Ania, MniamMniam.pl
~Ania, MniamMniam.pl
4.08.2017 14:47
Lidia - tak, wszystkie składniki podziel na pół. Pamiętaj, że z takich proporcji wyjdzie Ci 6 bułek. Uśmiechy łap :)
~Jadzia
~Jadzia
3.07.2017 10:31
Czy drozdze moga byc suszone? Jesli tak to ile mam dodac?
~Gość
~Gość
24.06.2018 18:28
Można, ja tak zrobiłam dodalam 11 geam suszonych drodzy 😄 i wyrosły pięknie
~Ania, MniamMniam.pl
~Ania, MniamMniam.pl
3.07.2017 13:30
Jadzia - 1 opakowanie suszonych drożdży (ok. 8 g) odpowiada 25 g świeżych. Możesz zamienić na suszone drożdże, ale zaufaj przepisowi Grzegorza. Przygotuj bułki zgodnie z tym przepisem :) Uśmiechy łap :)
~fleur
~fleur
2.07.2017 09:38
Czy można czymś zastąpić mleko? Np jogurtem..?
~Ania, MniamMniam.pl
~Ania, MniamMniam.pl
6.07.2017 14:44
Fleur - w tym przepisie powinno się użyć maślanki. Wtedy będą najlepsze. W końcu to bułki maślane :)
~Asia
~Asia
11.04.2017 19:37
Czy część buleczek można zamrozić przed upieczeniem?
Grzegorz, MniamMniam.pl
Grzegorz, MniamMniam.pl
12.04.2017 10:38
Hej Asia :) Te bułeczki nie nadają się do mrożenia przed pieczeniem. Łap uśmiechy :)
~Iwona
~Iwona
27.02.2017 21:40
Późno bo późno, ale wypróbowane;) Wyszły pysznie, właśnie dzieci zajadają z dodatkiem konfitury jagodowej.. Mniam ........... Jutro po pracy zabieram się za chlebek :)
~Lidka
~Lidka
26.02.2017 17:21
A czy na zwykłej mące 450 też wyjdą?
Grzegorz, MniamMniam.pl
Grzegorz, MniamMniam.pl
27.02.2017 14:45
Hej Lidka :) Wyjdą też :) Łap uśmiechy :)
kryczu
kryczu
7.01.2017 16:30
Pychota! A pracy przy nich nie ma wcale:) Dziękuję za przepis! Pozdrawiam :)
Pradzia41
Pradzia41
6.01.2017 17:18
Dzis rano zaskoczylam domownikow pieknym zapachem z kuchni i przepysznymi buleczkami na śniadanie. 😃
~Magda
~Magda
14.11.2016 20:34
Czy moze byc maka typ650?
Kasia, MniamMniam.pl
Kasia, MniamMniam.pl
15.11.2016 09:27
Magda, jak najbardziej może być. Bułki będą nawet bardziej "bułkowe" i lepiej będą wyrastały :) Pozdrawiam :)
~zz
~zz
13.11.2016 18:56
Czy mąka orkiszowa może być?
Grzegorz, Mniammniam.pl
Grzegorz, Mniammniam.pl
14.11.2016 13:41
Hej ZZ :) To nie jest przepis z użyciem mąki orkiszowej.
~KarolaK
~KarolaK
25.10.2016 08:19
Ja zrobiłam bułeczki według przepisu i wyszły przepyszne! :)
~Grażyna
~Grażyna
11.02.2016 23:27
Czy można posypać też makiem
Grzegorz, Mniammniam.pl
Grzegorz, Mniammniam.pl
12.02.2016 11:05
Hej Grażyna :) Jak najbardziej można je posypać makiem :) Uśmiechy łap :)
~Emilia
~Emilia
8.10.2015 12:52
Huraaa!! wyszły bułeczki i to bez mąki kukurydzianej pyszne chrupiące no boskie :) polecam
~Emilia
~Emilia
8.10.2015 09:42
Kochani a jeśli nie dodaje maki kukurydzianej to czy proporcje maki pszennej się zmieniają czy nie ?
Kasia, MniamMniam.pl
Kasia, MniamMniam.pl
8.10.2015 11:11
Emilia wtedy musisz zwiększyć porcję mąki pszennej o 1 czubatą łyżkę mąki kukurydzianej. Pozdrawiam :)
~Dorota
~Dorota
12.08.2015 15:53
Witam, czy można upiec te bułeczki wyłącznie z mąki kukurydzianej? żeby były bezglutenowe?
Grzegorz, Mniammniam.pl
Grzegorz, Mniammniam.pl
17.09.2015 13:53
Hej Dorota :) Te bułki z samej mąki kukurydzianej nie wyjdą, musisz znaleźć inny przepis :)
~Gość
~Gość
16.07.2015 14:59
Czy drożdże świeże mogę zamienić na suche? Jeśli tak, to w jakiej proporcji? I czy w związku z tym dodaję cukier czy nie?
Grzegorz, Mniammniam.pl
Grzegorz, Mniammniam.pl
17.07.2015 09:46
Hej Gościu :) Zwykle (o ile producent nie zaleca inaczej na 1/2 mąki daje się od 5 do 7 gr drożdży instant. Cukiero musowo :) Udanych bułek życzę :)
~niki
~niki
2.05.2015 19:17
mam pytanie co do ilości masła, czy 10 g to odpowiednia masa? gdyż na zdjęciach widnieje o wiele większa
Kasia, MniamMniam.pl
Kasia, MniamMniam.pl
4.05.2015 09:48
Niki prawdopodobnie źle przeczytałaś :) Masło ma ważyć 10 dag, czyli 100 gramów. Pozdrawiam :)
~Wiola
~Wiola
2.04.2015 09:31
Ile bułeczek wychodzi z tego ciasta? :)
Kasia, MniamMniam.pl
Kasia, MniamMniam.pl
2.04.2015 11:21
Wiolu, z przepisu powinno wyjść ok. 12 bułeczek. Pozdrawiam :)
emblemat
emblemat
15.02.2015 18:13
To mój pierwszy przepis ze stronki,bułeczki przepyszne w smaku,ledwie się powstrzymałam przed pochłonięciem trzeciej.Muszę troszkę popracować nad kształtem.
ewa123_59
ewa123_59
8.02.2015 16:28
No naprawdę nie wiem dlaczego nic nie napisałam o bułeczkach, bo robię je czasami -są pyyyyszne :-) pozdrawiam Ewa
~izula
~izula
3.02.2015 15:54
w filmiku jest 2 łyżki soli a w przepisie 1 i różnica w proporcji mąki kukurydzianej, czym się sugerować?? bo mi bułeczki nie wyszły takie jakie powinny, no i za słone, bo dodałam 2 płaskie łyżeczki jak na filmiku, a Chciałabym zrobić je jeszcze raz...
Grzegorz, Mniammniam.pl
Grzegorz, Mniammniam.pl
4.02.2015 15:30
Hej Izula :) Kieruj się proszę przepisem pisanym, na filmie byłem bardzo zestresowany i być może niedokładnie coś zrobiłem :)
~ja
~ja
2.02.2015 20:35
moje nie wyszły :(
~izuś
~izuś
2.02.2015 19:08
w przepisie jest 1 łyżeczka soli, Pan mówi dwie, w przepisie 1 łyżka mąki kukurydzianej, Pan mówi 2,5...?! Bułeczki się pieką, choć ciasto wyszło mi nieco twardsze, niż u Pana.... zobaczymy, czekam na efekt finalny..
~Gość
~Gość
12.12.2014 12:57
czy mąke pszenną mozna zamienic na razową? tak żeby były zdrowsze?
Grzegorz, Mniammniam.pl
Grzegorz, Mniammniam.pl
12.12.2014 17:03
Hej Gościu :) Ten przepis nie jest przeznaczony dla mąki razowej - z niej nie wyrosną bułeczki. Można zastąpić maksymalnie 1/4 mąki 480 mąką razową. Udanych bułeczek życzę :)
~Anka
~Anka
8.12.2014 12:10
Są świetne i wiadomo co się zjada bo dzisiaj to nie wiadomo co jesz.
inka6
inka6
7.12.2014 15:39
Pyszne bułeczki.
~Gość
~Gość
7.12.2014 15:13
Wygladaja Mniam Mniam
karlitka
karlitka
7.12.2014 11:19
Zamiast łyżka mąki w skladnikach jest łyżki
Grzegorz, Mniammniam.pl
Grzegorz, Mniammniam.pl
7.12.2014 16:39
Hej Karlitka :) Dzięki, już nie ma :)
leeloo5
leeloo5
17.08.2014 15:25
Niesamowicie szybkie bułeczki, długo zachowują świeżość. Idealnie nadają sie na grilla - przecięte , pozmarowane masełkiem i posypane przyprawą do grzanek lub pizzy. Mniam, świetne do pochrupania.
zakrecona8
zakrecona8
4.08.2014 20:09
przepis bardzo mi się spodobał :)
wisienka1986
wisienka1986
21.07.2014 09:50
Pyszne! Tylko teraz jeśli bułeczek nie ma na śniadanie, tylko są kupne, mąż się pyta co sobie przeskrobał, że musi jeść kupne;p
mamiszon3
mamiszon3
7.07.2014 09:54
Nigdy nie przypuszczałam,że mogłabym upiec zwykłe bułeczki w domu(chleb tak,ale bułki?) I nagle natknęłam się na przepis p.Grzegorza-nieskomplikowany,p rosty i szybki.Wzięłam się do pracy-1,5 godziny póżniej mogłam poszczycić się wspaniałymi,samodzielnie upieczonymi bułkami.Wyszły pyszne,pachniały czarnuszką-moja córka wzięła do pracy same,gdyż jak stwierdziła:grzechem byłoby zagłuszać ich smak jakimkolwiek dodatkiem.
izapia
izapia
29.06.2014 19:39
Wspaniale w domu móc upiec sobie świeże bułeczki, które pachną z rana i budzą rodzinkę :) Chrupiące...mniammm :)
~daria
~daria
25.03.2014 14:49
buleczki wygladaja wspaniale, az nie moge uwierzyc iz w zaciszu wlasnej kuchni mozna wyczarowac takie cudo. moze na sobotnie sniadanie przygotuje takie buleczki, do tego bialy ser, rzodkiewka i goraca herbata z cytryna i czlowiek od razu ma energie do dzialania. mam nadzieje, ze pogoda dopisze i oprocz takiego pysznego sniadania bede mogla wyjsc gdzies na spacer. swoja droga marzy mi sie grill, ale jeszcze nie ma odpowiedniej pogody.
leeloo5
leeloo5
25.03.2014 08:10
Bułeczki przepyszne i ekspresowe, z racji braku zwykłego masła zrobiłam wersję delux z masłem klarowanym - pyszne wyszły. Wyrabiane w maszynie ale nie na pełnym programie tylko do połączenia wszystkich składników i lekkiego wyrośnięcia co znacznie skróciło czas. Polecam.
~Gosia
~Gosia
18.03.2014 17:11
Juz nie pierwszy raz widze, że przepis P. Grzegorza w trakcie przygotowywania potrawy przed kamera nieco sie różni od tego , który jest poniżej podany, a więc pytam , który jest ten prawdziwy? Czy ma być 12 czy 14 bułeczek? Liczba bulek nie ma znaczenia ilość składników owszem tak. Ciepło pozdrawiam.
Grzegorz, Mniammniam.pl
Grzegorz, Mniammniam.pl
19.03.2014 09:00
Hej Gosia. Bo ja nie trzymam się restrykcyjnie przepisów, jeśli tego nie wymagają, a te bułki są właśnie takie :) Bułek może być 12 lub 14, ważne, by zachować proporcje :) W przepisie są one dokładnie określone.
~mariaLDZ
~mariaLDZ
17.03.2014 18:45
Faktycznie prościutkie, chociaż nieco pracochłonne, nie miałam czarnuszki, posypałam innymi przyprawami, fajne, baaaaardzo smaczne, zwłaszcza na ciepło, ale następnego dnia też super! Dwa dni już nie przetrwały ;o) Jak większość rzeczy Mr G, mniam, mniam!
dorisbg91
dorisbg91
2.02.2014 21:10
Zrobiłam dziś. A biorąc pod uwagę ilość osób w domu, zrobiłam podwójną porcję. I nie ma już ani jednej. Są pyszne,szybko i łatwo się je robi. Przepis na każdą kieszeń. Naprawdę polecam!
miodzianka
miodzianka
25.11.2013 10:34
Bułeczki robi się szybko,szybko rosną gdy w kuchni jest dość cieplutko.Ja posypałam je sezamem i zieloną czubrycą.Bułeczki ładnie się rumienią,a w mieszkaniu pięknie pachnie.Idealne na śniadanie lub kolację.Lecz dla mnie w smaku przypominają paszteciki,dlatego następnym razem jak będę je piec dodam do środka fajny farsz.
asm
asm
22.06.2013 13:33
Pyszne, wszystkim smakowały :)
~Piotr
~Piotr
29.04.2013 16:04
Czy w przepisie musi być masło czy może być margaryna do pieczenia ciast. I wybaczcie ale jestem laikiem więc-ma być 10 gram czy 100gram?
Grześ Mniamowy
Grześ Mniamowy
29.04.2013 19:54
Zdecydowanie masło :) To są przecież bułki maślane :) Tak, masła ma być dokładnie tyle, ile jest podane w przepisie - czyli 100 gramów :)
MamaJulka
MamaJulka
11.03.2013 16:57
jak widzę te buły z sezamem to normalnie żałuję, że karmię piersią dziecko z podejrzeniem nietolerancji pokarmowej. Odpada na razie wszystko co ma w sobie mleko, masło i tysiące innych składników..... :( Znalazłam zdjęcie bułeczek, które upiekł mój M. Na razie pozostaje mi oglądać zdjęcia....
Auguratrix
Auguratrix
3.03.2013 23:50
mam pytanie nie do końca dotyczące przepisu. Czy normalne ludzie też mogą dodawać zdjęcia w przepis i pod nimi opisy? Czy to zdolność specjalna? (: --- Grzegorz: normalne ludzie też mogą :) I nie jest to żasna zdolność specjalna :)
benka
benka
27.02.2013 09:44
Te bułeczką "chodzą za mną" ,wyglądają tak apetycznie,że jem je oczami,a że przepis bardzo prosty ,muszę je koniecznie zrobić. Dzięki Grzegorzu za taki przepis - nie każdy ma zdolności do drożdzowych wypieków m.innymi właśnie ja:)
lucyna78
lucyna78
25.02.2013 21:49
mieszkam w uk tutaj nie stosuje sie takich oznaczen maki :( jakiej uzyc takiej do wypiekow chleba? --- Grzegorz: nie wiem niestety jakie są w UK oznaczenia mąki - należy użyć mąki pszennej do wypieków drożdżowych :)
~Barbara
~Barbara
10.05.2015 09:44
taka mąka nazywa sie pastry flour i ma miec w opisie nie wiecej niż 9g białka na 100g maki. Bywa w Tesco ale zapewne katwiej ja znaleść w jakichś lepszych sklepach jak Waitrose albo Sainsbury.
leliczek
leliczek
19.02.2013 21:05
Wyglądają przepysznie!:) zamierzam je upiec, mam tylko pytanie..: mozna użyć innego rodzaju mąki niż zwykła pszenna? Chodzi mi o np. Pszenna lub zytnia pełnoziarnista, albo mąkę orkiszowa.. I czy zamiast zwykłego masła moge dodać roslinne?:) czy bułeczki sie powinny udac, jak troszke pozmieniam?:) pozdrawiam!:) --- Grzegorz: przy podanych proporcjach i sposobie przygotowania nie zalecam używania innej mąki - bułki mogą bowiem nie wyrosnąć odpowiednio :)
jagaga
jagaga
10.02.2013 10:49
Pyszności, nic dodać, nic ująć. Błędem byłoby zrezygnować z mąki kukurydzianej. Bułki mogą kruszyć się ,jesli ciasto ma zbyt twardą konsystencję. Warto popracować nad tym regulując ilość mleka. Wszystko zależy od wilgotności mąki i rodzaju ( szczególnie jesli dodajemy inną niż szymanowską). Dodaje zawsze nieco ponad szklankę, aż do uzyskania odpowiedniej twardości ciasta. Warto próbować. Może uwaga przyda się Iwonie.
~Ciekawa
~Ciekawa
7.02.2013 10:35
Mam pytanie, czy mozna uzyc drozdzy suszonych, i jezeli tak to ile? --- Grzegorz: 7 gram suchych drożdży :)
beatazimny
beatazimny
25.01.2013 09:36
OOO super idę wypróbować.Pozdrawiam,napiszę jak mi poszło.....
~Dorota
~Dorota
24.01.2013 20:18
Zrobiłam je dziś. Pyszne:) I jakie zapachy w domu:P Wszystkie "poszły" od ręki:)
~ja
~ja
24.01.2013 19:58
A gdzie takie przyprawy dostanę? Poważnie pytam, w marketach nie widziałam :( --- Grzegorz: w mniamowym sklepie - wystarczy kliknąć na składniki przepisu w kolorze czerwonym :)
karlitka
karlitka
22.01.2013 22:23
w składnikach jest błąd, zjedzona została mąka ---- Grzegorz: nie została zjedzona, tylko się skleiła :) dziękuję, już poprawione
Auguratrix
Auguratrix
22.01.2013 21:21
robię bardzo podobne. same pyszności (:
~Iwona
~Iwona
22.01.2013 20:12
Użyłam masła. Nie zniechęcam się i będę próbowała do skutku :). Pozdrawiam --- Grzegorz: w takim razie nie wiem, dlaczego się kruszą :) Poszukam przyczyn :)
~Iwona
~Iwona
22.01.2013 17:18
Gorące zjadłam "gołe", nie kruszyły się. Zimne się kruszą :(. Smak mają bardziej pasztecikowy niż bułkowy :)
~Iwona
~Iwona
22.01.2013 17:16
Bułeczki zrobione. Wyglądają prawie jak Twoje Grzegorzu :). Pysznie chrupiące. Zjadłam 2 gorące, bo nie mogłam się powstrzymać. Niestety gdy chce się posmarować masełkiem....kruszą się niemiłosiernie...Może coś źle zrobiłam, a może ich się nie smaruje :D --- Grzegorz: przykro mi, że się kruszą. Nie mają się prawa kruszyć, bo nie ma w nich nic, co by to mogło powodować. Jedyne możliwe przyczyny to użycie mixu zamiast masła lub zbyt długie wyrastanie. Bułki nie powinny rosnąć dłużej niż w przepisie. Jeśli zostaną przygotowane dokładnie według receptury, po wystygnięciu (i nawet po dwóch dniach) będą zwarte i miękkie.
~Iwona
~Iwona
22.01.2013 15:47
Bułeczki zrobione. Wyglądają prawie jak Twoje Grzegorzu :). Pysznie chrupiące. Zjadłam 2 gorące, bo nie mogłam się powstrzymać. Niestety gdy chce się posmarować masełkiem....kruszą się niemiłosiernie...Może coś źle zrobiłam, a może ich się nie smaruje :D --- Grzegorz: gorące się kruszą??? czy zimne?