niedziela, 8 lutego 2015

Tagiatelle z brokułami i szynką

Witam
zapraszam na pyszny obiad.


Będziecie potrzebować:

- 250 gram makaronu tagliatelle,
- brokuł,
- sól i pieprz,
- oliwa ziołowa,
- 70 gram sera Gran Primo,
- 250 ml śmietanki 30 %,
- cztery jajka,
- trzy ząbki czosnku,
- gałka muszkatołowa,
- włoska szynka.


Wykonanie:

1. Na rozgrzaną oliwę wkładam przeciśnięty przez praskę czosnek.


2. Po kilku sekundach wlewam śmietankę. Zagotowuję.


3. Wsypuję do niej szczyptę gałki, sól i pieprz.


4. Dosypuję ser i mieszam dokładnie. Wyłączam po 6 minutach, gdy sos już będzie gęsty.


5. Szynkę kroję w paski (mniej więcej 1 x 4 cm).


6. Smażę ją na oliwie do czasu, aż będzie lekko chrupiąca.


 7. Zagotowuję duży garnek osolonego wrzątku. Wrzucam do niego makaron oraz podzielonego na różyczki brokuła.


8. Mieszam je dość często, żeby brokuł cały się ugrzał. Odcedzam na sito, nie przelewając wrzątkiem! Wkładam z powrotem do garnka.


9. W między czasie nastawiam posolone i popieprzone  jajka na sadzone.


10. Sosem śmietanowym zalewam makaron. Mieszam dokładnie, ale bardzo delikatnie.


11. Wykładam na podgrzane talerze (w piecyku albo kuchence mikrofalowej).


Układam na wierzch chrupiącą szynkę i przykrywam wszystko sadzonym jajkiem.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz