poniedziałek, 2 lutego 2015

Tiramisu

Te ciasto chodziło mi po głowie już od dawna, w końcu mialam na niego czas ;)
Jeśli ktoś lubi ciasto z nutą kawową wydaje mi się idealne :)
 Składniki
750 g serka mascarpone
duża paczka podłużnych biszkoptów
300ml czarnej kawy
330 ml śmietany kremówki
4 żółtka
3/4 szklanki cukru pudru jesli ktos lubi słodsze ciasta 1szkl.
kakao ok. dwóch łyżek
aromat/ likier

Przygotowanie
Żółtka utrzeć z cukrem na jednolitą masę (ma być jasna). Dodać ser i wszystko zmiksować, kremówke ubić na sztywno i dodać do masy  aż do połączenia. Przygotować kawę, ostudzić i dodać do niej aromat. Biszkopty zanurzać dosłownie na sekundę w zimnej kawie. Nie dłużej, bo się rozlecą.Biszkopty ułożyć w formie i przykryć połową kremu i posypac lekko kakao i nałożyc drugą warstwę biszkoptów i wylać krem, posypać kakao. Najlepiej smakuje kiedy biszkopty dobrze przesiąkną więc, dobrze jest włożyć na noc do lodówki lub na kilka godzin przed podaniem. U mnie niestety zostało zjedzone za szybko ;)  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz