środa, 11 lutego 2015

ROLADA Z KREMEM ANANASOWYM

Dawno nie było czegoś słodkiego, więc wrzucam. Rolada w wersji fit z akcentem egzotycznym.




Składniki:
  • 4 jajka
  • szklanka mąki pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżki słodziku
  • 200 g serka chudego "Emilki"
  • pół puszki ananasa
  • do wysmarowania blaszki odrobina masła i bułki tartej





Sposób przygotowania:
  1. rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni
  2. przygotuj blaszkę: wysmaruj odrobiną masła i posyp bułką tartą
  3. oddziel żółtka od białek; białka ubij na sztywną pianę, następnie dodaj żółtka, mąkę, kakao, proszek do pieczenia i łyżkę słodziku, całość bardzo delikatnie wymieszaj
  4. przelej ciasto do formy i wstaw do piekarnika na 20 minut
  5. przygotuj krem: potraktuj blenderem ananasy, dodaj serek i pozostały słodzik, całość dokładnie wymieszaj
  6. upieczone i przestygnięte ciasto przekrój wzdłuż na pół (ja najpierw odkroiłam spieczone brzegi)
  7. biszkopty ułóż obok siebie, tak aby stykały się dłuższymi krawędziami
  8. posmaruj przygotowanym ciasto kremem
  9. zwiń delikatnie tworząc roladę (w trakcie zwijania uważaj na miejsce "łączenia" biszkoptów) 





Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz