czwartek, 5 lutego 2015

Domowa mielonka ze słoika

Bardzo ciekawy pomysł na wykorzystanie nadmiaru mięsa wieprzowego. Kluczem jest dobrej jakości mięso, najlepiej od sprawdzonego dostawcy i nieprzesadzenie z solą :) W procesie przygotowania w słoiczkach wytwarza się galaretka i smalec - im tłustsze mięso, tym więcej smalczyku. Przepis znalazłam na stronie 'Pyszne Jedzonko'. Zapraszam do przygotowań!


Składniki na domową mielonkę ze słoika:


300 g wieprzowego mięsa dobrej jakości
sól, pieprz, majeranek
1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę

CZAS PRZYGOTOWANIA: 2 H + studzenie
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY

1. Mięso mielimy, doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Należy uważać, żeby nie przesadzić z solą, bo po gotowaniu mięso jest bardziej słone niż surowe. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i chwilę wyrabiamy jak ciasto. 

2. Małe słoiki i pokrywki wyparzamy, wycieramy do sucha. Wkładamy do nich mięso i dociskamy mocno łyżką. Słoiki stawiamy w garnku, wlewamy zimną wodę do połowy ich wysokości. Stawiamy na  palniku i doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy ogień do bardzo małego i gotujemy pod przykryciem przez 1 godzinę. Pozostawiamy do ostygnięcia w garnku. 

3. Nazajutrz czynność powtarzamy, czyli znów doprowadzamy wodę do wrzenia, gotujemy godzinę pod przykryciem na małym ogniu i studzimy w garnku. Ostudzone słoiczki wkładamy do lodówki. Gotowe! :)

Uwagi: Jeżeli chcecie, aby mięsko zachowało różowy kolor, należy użyć soli peklowej.



Przepis bierze udział w akcji:
Domowy Wyrób

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska

To też może Cię zainteresować: