Karnawałowe oponki



Ojj nie będę się rozpisywała, dni tykają i coraz bliżej tłusty czwartek. Na pewno macie swoje przepisy na ten słodki i tłusty dzień ale podzielę się z Wami prostymi oponkami. Są wyśmienite i przypominają mi dni spędzone z babcią. Często nam je robiła, a całą frajda była w tym, że mogłam je po pudrować. Z mlekiem są ekstra i nie tylko w tłusty czwartek.

Składniki: 
1,5 szklanki mąki
130 g masła
1 łyżka cukru
2 jajka
1 żółtko
2 łyżki śmietany 18%
50 g świeżych drożdży 
1 łyżka mleka
szczypta soli

ok 1 l oleju do smażenia

Wszystkie składniku dostaniecie taniej :) tutaj 


Przygotowanie:
W miseczce drożdże pokruszyć, zasypać cukrem, łyżeczką mąki i zalać ciepłym mlekiem. Odstawić na 15 minut. Resztę mąki posiekać z masłem, szczypta soli, jajkami, śmietaną i zagnieść ciasto, dodać rozczyn, całość starannie zagnieść -  odstawić do wyrośnięcia. 

Ciasto rozwałkować na grubość ok 0,5 cm, wycinać kółeczka najlepiej szklanką, a w środku kolejne otworki najlepiej naparstkiem. Oponki pozostawić na ściereczce do wyrośnięcia ok 15 minut.




Smażymy na rozgrzanym oleju ok 170 C z obu stron na złocisty kolor. Oponki odsączamy na ręczniku papierowym i  posypujemy cukrem pudrem.



Smacznego!

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty