Spaghetti z sosem z pieczonej papryki (479 kcal)

Bardzo lubię pieczoną paprykę, dlatego taki sos to coś w sam raz dla mnie. Sos jest uniwersalny, można do niego dodać kawałek jakiegoś mięsa, jeśli ktoś nie wyobraża sobie wegetariańskiego obiadu 😉

Składniki (na 3 porcje):

  • 2 duże papryki (czerwona i żółta)
  • 1 średnia cebula
  • 250 ml przecieru pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • bazylia, kmin rzymski, oregano, sól, pieprz
  • garść czarnych oliwek
  • 300 g makaronu spaghetti

Przygotowanie
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Papryki przekrawamy na pół, usuwamy gniazda nasienne i układamy na blaszce wyłożonej pergaminem, skórką do góry. Zapiekamy ok pół godziny w temp 180 C, aż skórka się lekko przypali. Po wyjęciu z  piekarnika i wystudzeniu, zdejmujemy skórę i paprykę kroimy w kawałki. Na patelni podsmażamy startą na tarce cebulę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę, przecier pomidorowy i przyprawy. Sos dusimy pod przykryciem ok.15 minut. Całość blendujemy lub miksujemy na gładką masę. Sos mieszamy z makaronem i oliwkami pokrojonymi w plastry.

spaghetti_papryka

Print Friendly, PDF & Email