Skrzydełka z kurczaka w zalewie octowej

Przepis na skrzydełka z kurczaka w zalewie octowej. Do tej pory w taki sposób przygotowywałam rybę, ale pomyślałam sobie, że kurczak również może dobrze smakować podany w ten sposób. I nie pomyliłam się 😉 Zalewa  ma delikatny smak, gdyż dodaję raczej niewielką ilość octu, nie lubię kiedy potrawa jest mocno kwaśna.

Składniki:

  • 1 i 1/2 kg skrzydełek z kurczaka
  • 1 i 1/2 l bulionu (może być z kostek rosołowych)
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • 2 cebule

Zalewa:

  • 6 szklanek wody
  • 3/4 szklanki octu
  • 4 łyżki ketchupu
  • 2 łyżeczki soli
  • 5 łyżeczek cukru
  • kilka ziaren jałowca
  • kilka liści laurowych
  • kilka ziaren pieprzu

Przygotowanie
Skrzydełka płuczemy, przekrawamy na trzy części, lotki wyrzucamy. Pozostałe części gotujemy pół godziny w bulionie. Następnie odcedzamy je i zostawiamy do przestygnięcia. Potem skrzydełka obtaczamy w rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażymy je na oleju z obu stron na złoty kolor. Usmażone skrzydełka układamy w dość głębokim naczyniu, przekładając plasterkami cebuli. Przygotowujemy zalewę – wszystkie składniki łączymy i podgrzewamy aż stanie się gorąca, ale nie zagotowujemy. Gorącą zalewę wlewamy do skrzydełek. Kiedy zalewa wystygnie, potrawę odstawiamy do lodówki na co najmniej 24 h.

skrzydelka_zalewa

Print Friendly, PDF & Email