Krem marchwiowo - pomarańczowy z imbirem i cynamonem



 Przez długi czas nie miałam przekonania do kremu z marchewki. Nie wiedzieć czemu, z góry założyłam, że musi być mdły. Aż w końcu na blogu My Tasty Kitchen zobaczyłam połączenie marchewki z pomarańczą. Lubię to połączenie w sokach, pomyślałam więc, że może warto spróbować. I tak oto powstała moja, nieco zmodyfikowana wersja kremu marchewkowego.

Potrzebne nam:
- 3 duże marchewki
- spora pomarańcza
- pół cebuli
- 2,5 szklanki bulionu warzywnego
- pół łyżeczka mielonego imbiru
- pół łyżeczki cynamonu
- łyżka masła lub oleju
- sól i pieprz

Przygotowanie:
 Marchewki obieramy i kroimy w pół-talarki lub sporą kostkę. Pomarańczę myjemy i odcinamy skórkę. Następnie pomarańczę kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w sporą kostkę i podsmażamy w garnku na maśle. Po chwili dodajemy marchewkę i pomarańczę. Doprawiamy imbirem i smażymy przez 5 minut. Po tym czasie dodajemy bulion i przyprawy i gotujemy około 20 minut, do zmięknięcia marchewki. Zupę blendujemy na gładką masę.

Zimowy obiad wegański

Komentarze