Gorąca czekolada z chilli





 Aksamitna, gładka, kremowa... Taka właśnie jest gorąca czekolada według tego przepisu. Człowiek ma po wypiciu wrażenie, że jedna filiżanka to stanowczo za mało. Dodatek chilli cudownie rozgrzewa w ponure, zimowe dni. Jako zamiennik dla chilli polecam też cynamon, kardamon, konfiturę wiśniową lub pokruszone orzechy :)

Potrzebujemy (na 2 filiżanki):
- 300 ml mleka
- 2 łyżki wody
- kubeczek kremówki
- 50 g deserowej czekolady
- łyżkę brązowego cukru
- mieloną chilli
- łyżeczka cukru pudru

Przygotowanie:
 Mleko mieszamy z wodą i połową kubeczka kremówki, dodajemy sporą szczyptę chilli, cukier i podgrzewamy. Pozostałą kremówkę miksujemy z łyżeczką cukru pudru. Mieszanka ma być cały czas gorąca, ale nie należy doprowadzać do zagotowania. Czekoladę łamiemy na kawałki i roztapiamy w kąpieli wodnej. Płynną czekoladę dodajemy porcjami do mleka, cały czas mieszając. Gotową czekoladę chwilę miksujemy i przelewamy do filiżanek. Dekorujemy bitą śmietaną i oprószamy chilli. Podajemy od razu.

Komentarze

Prześlij komentarz

Kochani, bardzo się cieszę, że tu jesteście i zostawiacie po sobie ślad. To daje ogromną motywację do pracy nad sobą i starania się jeszcze bardziej. Mam nadzieję, że spodobało Wam się na moim blogu i że zostaniecie na dłużej, by razem ze mną współtworzyć to miejsce.