Gotuj z Wykopem ciasto "kombinatorek"

maltuska
maltuska
CIASTO KOMBINATOREK hmm kombinatorek dlatego, że jest to ciasto troszkę kombinowane :)
BISZKOPT (pieczemy 2 biszkopty, jeden zwykły, a drugi z dodatkiem kakao)
3 jajka
3/4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
1 łyżka kakao ( do ciemnego biszkoptu)
MASA
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 żółtka
1/2 l mleka
czekolada biała
czekolada mleczna lub kakao
1 margaryna
1 cukier waniliowy
cukier puder ( może będzie potrzebny może nie, a dlaczego to wyjaśnie niżej :))
DODATKI
puszka brzoskwiń
winogron
4 galaretki wiśniowe
4 galaretki agrestowe
A więc przystąpmy do działania :)



Na początku sporządzamy biszkopt. Oddzielamy białka od żółtek, białka dajemy do miski. Mąki mieszamy wraz z proszkiem do pieczenia.



Białka ubijamy na sztywno następnie dodajemy stopniowo cukier i żółtka.



Gdy wszystkie składniki sie wymieszają przestajemy ubijac i dodajemy mąkę. Delikatnymi ruchami mieszamy ciasto z mąkami i proszkiem do pieczenia.



Forme smarujemy margaryna, obsypujemy bułka tartą i wlewamy ciasto. Pieczemy biszkopt w temp 180 stopni ok 20-25 minut.



Teraz aby upiec ciemny biszkopt do mąk i proszku do pieczenie dodajemy łyżkę kakao.



Ubijamy tak samo jak poprzedni.



Wykładamy na formę posmarowaną margaryna i posypaną byłka tartą i pieczemy tak samo jak poprzedni.



W czasie pieczenia biszkoptów zabieramy się za robienie masy. Wlewamy do garnka większą część mleka. W pozostałej części mleka rozpuszczamy mąki, cukier waniliowy, żółtka i dodajemy do gotującego sie mleka.



Ugotowany budyń zostawiamy do wystygnięcia.



Teraz zabieramy się za rozpuszczenie galaretek. Po rozpuszczeniu odstawiamy do momentu, aż zaczną tężeć. Teraz pora na czekolady. Trzemy je na drobnej tarce i zostawiamy na razie. Gdy budyń jest juz zimny wcieramy do niego margarynę.



Gdy masa jest już dobrze wyrobiona dzielimy ja na dwie części. Do jednej części dodajemy czekoladę mleczną, a do drugiej białą.



Po wymieszaniu trzeba spróbować czy masy są wystarczająco słodkie. Jeśli nie są to dodajemy cukier puder.



Nastepnie ciemna masę wykładamy na jasny biszkopt i rozsmarowujemy.



Teraz w ciemnym biszkopcie wykrawamy szklanką kółka.





Wycięte kółka układamy na ciemnej masie i między nie układamy winogron.



Całość zalewamy tężejącą czerwona galaretką.



Na galaretkę rozsmarowujemy jasna masę.



Następnie na masę dajemy ciemny biszkopt z otworami.



Teraz brzoskwinie kroimy w dużą kostkę.



Pokrojone brzoskwinie wkładamy do otworów w ciemnym biszkopcie.



Całość zalewamy tężejącą zieloną galaretką.



No to finito :)



A to mój dzisiejszy pomocnik :)



A na konec życzę SMACZNEGO :)