Czasem chcesz przygotować znany Ci doskonale składnik inaczej. W sumie nie wiesz, jak... Ma być niekonwencjonalnie i smacznie. Stanęłam ostatnio przed takim dylematem mając w garści kilogram mięsa mielonego. W głowie świtała myśl: "no przecież nie zwykłe kotlety!"... Powstały roladki... Zgrabne, z niespodzianką :) Inspiracja
Składniki:
Składniki:
- 1 kg mięsa mielonego
- 2 jajka
- 2 małe cebulki
- 2 ząbki czosnku
- 8 łyżek bułki tartej
- 8 plastrów wędzonej szynki
- 8 plastrów żółtego sera
- 1 jabłko
- sól
- pieprz
- słodka papryka
- olej
Sposób przygotowania:
Mięso mielone wymieszaj dokładnie z jajkami, bułką tartą, posiekaną cebulką i rozdrobnionym czosnkiem. Dodaj do smaku sól, pieprz i paprykę. Wyrób na jednolitą masę.
Mięso podziel na 16 porcji. Każdą połóż na folii aluminiowej lub spożywczej i uformuj płaski prostokąt. Na każdy prostokąt mięsa połóż 1/2 plasterka żółtego sera, 1/2 plasterka szynki i kawałek jabłka. Za pomocą folii zawiń mięso w roladkę. Dłońmi dokładnie dociśnij. Na patelni rozgrzej olej i smaż otoczone w mące roladki. Smaż do zrumienia z każdej strony.
Komentarze
OdpowiedzUsuń
Prześlij komentarz