poniedziałek, 4 sierpnia 2014

Krążki cebulowe

Znane jako onion rings. Fajna przekąska z cebuli i ciasta podobnego do naleśnikowego. Zdecydowanie należy je jeść tylko na ciepło i koniecznie z jakimś sosem. 


SKŁADNIKI:
  • duża cebula 
  • szklanka mąki 
  • 3/4 szklanki mleka 
  • jajko 
  • bułka tarta
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pieprz 
  • zioła prowansalskie 
  • olej około litr 
Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Do jednej miski sypiemy około półtorej szklanki bułki tartej. W drugiej misce roztrzepujemy jajko, dodajemy mąkę, mleko, sól pieprz, zioła i proszek do pieczenia. Kroimy cebulę na około 0,5 centymetrowe paski i wydrążamy ostrożnie krążki. Zanurzamy je w przygotowanym cieście, a następnie w bułce tartej. Smażymy na głębokim tłuszczu około 1 minutę z każdej strony na złoty kolor. Wyjmujemy na ręcznik papierowy. Podajemy z sosem. Może być to sos czosnkowy, ketchup albo zwykła śmietana. 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz