środa, 10 września 2014

Jej Wysokość Sałata

Właściwie to nie wiem skąd ten tytuł. Po prostu zwykle sałaty mi odrobinę żal. Przypomina trochę genialną aktorkę drugoplanową; zdrowa, śliczna, niskokaloryczna, ale zawsze na drugim planie. Na kanapkach jest tylko tłem dla innych i nawet w sałatach, gdzie zdawałoby się, obsadzana jest w roli tytułowej, robi właściwie za wypełniacz. Dlatego właśnie przyszedł mi do głowy pomysł na cały zielony, dwudaniowy na obiad właśnie z sałatą w roli głównej. 






Zupa Krem z Sałaty i Marmurkowe Jajo


Składniki: 

1 główka sałaty masłowej,
1 spora marchewka,
1 pietruszka,
nieduży kawałek selera,
450 g ziemniaków,
1 duży por,
2 łyżki masła,
sól i biały pieprz,
4 jajka,
2 szklanki mocnej czarnej herbaty,
2 łyżki klarowanego masła,
3 ząbki czosnku
garść rukoli,

Wykonanie: 



Jajka ugotowałam na twardo, ostudziłam i poobtłukiwałam skorupki nie obierając ich, a następnie zalałam herbatą i odstawiłam na noc. Rano po zdjęciu skorupek, jajka pomalowały się w śliczny, brązowy, marmurkowy wzorek. 

Wszystkie warzywa obrałam (łącznie z ziemniakami, ale bez sałaty), drobno pokroiłam i krótko przesmażyłam na połowie masła, a następnie zalałam trzema szklankami wody. Gotowałam do kompletnej miękkości. Pod koniec gotowania dorzuciłam do garnka porwaną drobno sałatę i gotowałam jeszcze kwadrans, a następnie całość zblendowałam, doprawiłam solą i pieprzem i zabieliłam jogurtem (zawsze w ten sam sposób - jogurt należy wcześniej wyjąć z lodówki, żeby nie był zimny, dobrze posolić i najpierw wymieszać z łyżką gorącej zupy, a dopiero później, mieszając wlać do garnka). 




Rukolę krótko przesmażyłam na pozostałym maśle. Zupę rozlałam do miseczek układając na wierzchu gniazdka z ciepłej rukoli, a w każdym z nich ułożyłam po jednym marmurkowym jajku. 






Pancakes Sałatane


Składniki:

1 główka sałaty masłowej,
1 jajko,
2 ząbki czosnku,
2 szklanki mąki,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 szklanka mleka,
1/2 pęczka koperku,
sól i biały pieprz do smaku,
olej słonecznikowy do smażenia




Wykonanie:

Podbiłam jajko z mlekiem i wymieszałam z mąką z dodatkiem proszku, doprawiłam solą i pieprzem. Do takiej mieszanki dorzuciłam drobniuteńko porwaną sałatę, posiekany czosnek i koperek. Układałam na rozgrzanym oleju grube placki i smażyłam po 2-3 minuty z każdej strony. Podałam w roli dodatku do zupy.


S m a c z n e g o ! 

Inny pomysł na sałatę:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz